Tænketank om klimaanalyse: Giver et ufuldstændigt og misvisende billede af de økonomiske konsekvenser

Analysechef i tænketanken Cepos mener at en klimaafgift på landbruget samtidig bør føre til, at politikerne opgiver det mængdemæssige reduktionskrav til landbruget.

Klimarådet har mandag offentliggjort en ny analyse, hvor man undersøger landbrugets omstilling ved en CO2-afgift.

Analysechef i tænketanken Cepos Otto Brøns-Petersen er enig med nogle af Klimarådets konklusioner, men undrer sig samtidig over rådet ikke anbefaler at det mængdemæssige reduktionskrav bortfalder.

- Jeg er enig i Klimarådets anbefaling om at lade landbrugets bidrag til det politiske 70 procent-mål drive af en klimaafgift på 750 kr. CO2e, svarende til niveauet for andre ikke-kvotesektorerhverv. Rådet har også ret i, at de politiske målsætninger om konkurrenceevne, beskæftigelse og offentlige finanser strider mod hinanden og ikke kan opfyldes på én gang, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

Han påpeger derfor, at det er helt centralt, at en klimaafgift på landbruget samtidig bør føre til, at politikerne opgiver det mængdemæssige reduktionskrav til landbruget.

- Det er økonomisk meningsløst, og rådets analyser viser i virkeligheden, at kravet om en reduktion på 55-65 proent vil blive meget dyrt at nå. Derfor undrer jeg mig over, at rådet ikke anbefaler at droppe mængdekravet. Fordelen ved en generel klimaafgift på tværs af sektorer er at muliggøre, at reduktionerne sker, hvor det er billigst - hvis der vel at mærke ikke er noget mængdekrav, siger Otto Brøns-Petersen. 

- I stedet for reduktionskravet til landbruget kan man reservere en del af den kvoteannullering, som Danmark ifølge EU må anvende til at opfylde sit 2030-krav, mener analysechefen og anfører at analysen af de økonomiske konsekvenser giver et forkert og ufuldstændigt billede.

- Klimarådets analyse af de økonomiske konsekvenser for landbruget af en afgift er ufuldstændige og misvisende. På kort sigt vil eksisterende bedrifter blive meget hårdere ramt, fordi jordpriserne vil falde, hvilket rådet ser bort fra. På længere sigt vil lavere jordpriser betyde, at det vil være drifts- og samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt med større udledninger i landbruget, end rådet forudsætter, og de mængdemæssige krav lægger op til, siger Otto Brøns-Petersen. 

/mebo
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle