Økologisk svineproducent: Sølehullerne er et kæmpe arbejde i varmen

I de sidste uger har man kørt den tredobbelte mængde vand ud til de økologiske søer hos Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensen. Nogle søer har også måttet lade livet under den seneste faring i den tørre sommervarme.

Alle grise, der holdes udendørs, skal have adgang til sølehul, når den daglige temperatur overstiger 15° celsius.

Det har temperaturen i den grad gjort i den sidste tid, og det kan mærkes hos den økologiske svineproducent og planteavler Kirsten Rasmussen.

Sammen med manden Hans Erik Jørgensen, der er formand for L&Fs økologisektion, driver hun 370 hektar planteavl og har en besætning med 300 økologiske søer.

”Vi kører tre gange så meget vand ud i sølehullerne, som vi plejer på grund af vejret”, fortæller Kirsten Rasmussen.

Det er lovpligtigt at holde en bestemt vandstand i sølehullerne, og det har været en kamp mod vejret, der har vist sig fra sin tørreste side på flere facetter.

”Der har været høj temperatur, mange solskinstimer og så har der stadig været vind, så fordampningen har været ekstremt høj”, forklarer hun.

Søerne bruger sølehullerne til at holde kropstemperaturen nede, samtidig med at mudderet bekæmper solskoldning hos dyrene.  

”Vi har ikke tal på præcist hvor meget vand, vi har kørt ud til grisene, men det har aldrig været så meget her, i den tid jeg har været i landbruget”, fortæller Kirsten Rasmussen.

Tre døde søer på et farehold

Tørken og det varme vejr kan også mærkes på besætningen, når søerne skal have deres smågrise.

”Sidste gang vi havde faring, mistede vi tre søer. Det er ud af et farehold på 40”, fortæller den økologiske svineproducent.

”Det er trist når sådan noget sker, og vi gør vores bedste for at grisene trives, men sådan noget her, er desværre ude af vores hænder”, siger Kirsten Rasmussen, imens hun kører igennem de økologiske grises fold.

Her ligger de store søer imidlertid roligt i deres mudrede sølehuller, imens smågrisene render rundt tæt om den langsomt kørende bil.

”I dag er der roligt herude, fordi temperaturen ikke er så høj, og vi har fået en smule vand. Men ellers kan vi mærke det på grisene. De har det svært med varmen, så det er rart at se dem sådan her”, fortæller hun.

Fire timers ekstraarbejde om dagen

Vand udgør normalt ikke den tungeste byrde i Kirsten Rasmussen og Hans Erik Jørgensens bedrift. Men i år har det betydet mange ekstra timer, både på svine- og plantedelen af deres økologiske landbrug.

”Det er stadig dyrene, der fylder mest i arbejdet. De kommer helt sikkert i første række, men der bliver også brugt meget ekstra tid på markerne”, siger Kirsten Rasmussen, der tilføjer at det især for manden, Hans Erik, har været en travl periode med vanding

”Det er Hans Erik, der klarer det meste af vandingen på marken. Han har nogle dage, der starter meget tidligt og slutter meget sent. Det kræver omkring fire timer ekstra pr. dag med vandingen, og det er tid, som skal trækkes ud af de timer, hvor man ellers kunne sove, eller slappe af”, fortæller hun.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle