Afrikansk svinepest rammer Belgien: “Ekstremt alvorligt”

Den frygtede svinesygdom afrikansk svinepest har ramt Belgien. L&F kalder situationen “ekstremt alvorlig”.

Udbredelsen af afrikansk svinepest har ramt Vesteuropa, efter de belgiske myndigheder bekræfter, at to vildsvin er fundet med den frygtede svinesygdom. Det rapporterer flere europæiske nyhedsmedier.

Afrikansk svinepest har de seneste år hærget hos vildsvin i Østeuropa og ramt en række svinebesætninger med store tab til følge.

Fundet af de to vildsvin er gjort i den sydlige del af Belgien ved byen Étalle tæt på grænsen til Luxembourg og Frankrig.

Frankrig har ifølge nyhedsmediet Politico.eu allerede reageret på udbruddet og arbejder på at få højnet kontrollen i området for at undgå at sygdommen spredes til Frankrig.

L&F bekymret

Hos Landbrug & Fødevarer er man bekymrede og understreger, hvor afgørende de danske særtiltag er for samfundet som helhed og erhvervet i særdeleshed:

"Det er dårligt nyt og situationen er ekstremt alvorlig. Det her viser først og fremmest, hvor vigtigt det er, at Danmark netop tager drastiske skridt for at minimere risikoen for et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord. Det er afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at få fjernet vildsvinene fra den danske natur, og det kan kun gå for langsomt. Og så skal det vildsvinehegn op, så der kommer så få vildsvin som muligt ind i landet", siger Jens Munk Ebbesen, veterinærdirektør hos Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
 
Et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil være fatalt for danske grise, dansk eksport og danske arbejdspladser, mener han.

Hele den danske eksport af grisekød til lande udenfor EU vil lukke øjeblikkeligt som en konsekvens af bare ét udbrud i vildsvin eller grise på dansk jord. Eksporten af dansk grisekød til tredjelande udgør 11 mia. kr. årligt.

"Et udbrud i Danmark vil alene i de første tre måneder betyde flere milliarder i tabt eksport, og det stopper ikke der; Der kan gå lang tid, før alle lande igen åbner op for dansk grisekød, og i mellemtiden risikerer vi at miste betydelige markedsandele, ligesom flere svineproducenter formentlig må dreje nøglen om. Vi taler om store tab for erhvervet og lokalsamfundene med mærkbare konsekvenser for landets samlede økonomi", siger Jens Munk Ebbesen.
 
Han opfordrer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen til at sikre, at opførelsen af vildsvinehegnet går i gang så hurtigt som muligt.

"En væsentlig årsag til, at vores beskedne nation kan levere så flotte eksportresultater, er vores høje niveau af fødevaresikkerhed og vores evne til at holde grisene fri fra epidemier og sygdomme. Sådan skal det blive ved med at være", siger Jens Munk Ebbesen.
 
Obs: Artiklen er opdateret kl. 21.34 med kommentarer fra Jens Munk Ebbesen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle