Full-line producent klar til hangrise: Vi skal vise, at vi også kan flytte os

Søren Mølgaard, Støvring, droppede i starten af april kastration og ser frem til at producere hangrise. Bedre tilvækst og mindre medicin er nogle af de fordele, han håber, hangriseproduktionen fører med sig.

Da Tican i slutningen af marts inviterede til møde i Sunds om slagteriets planer om at åbne op for hangrise- og improvac-grise var Søren Mølgaard at finde blandt de mange tilhørere.

Og blot en uge efter instruerede han sine medarbejdere i at stoppe med at bruge skalpellen og dermed droppe kastration af pattegrisene fra bedriften, der tæller 730 søer og årlig produktion af 27.000 slagtegrise.

- Jeg synes, jeg var nødt til at deltage i mødet i Sunds, og jeg er enig med Steen Sønnichsen (direktør i Tican, red.) i, at vi er nødt til at prøve os frem med hangrise eller improvac for at få nogle erfaringer, siger Søren Mølgaard, der ikke tror, at danske griseproducenter i al fremtid får lov til at kastrere grise med den nuværende praksis.

Og et alternativ som totalbedøvelse har han ikke lyst til bliver indført i Danmark.

Han undrer sig i samme ombæring over, at Danmark ikke er kommet videre på hangriseområdet end de knap 500.0000 hangrise, der i dag produceres.

- Jeg har hele tiden undret mig over, at både Spanien og Tyskland har hangriseproduktion. Hvorfor kan de sælge deres grise til Asien, når vi får at vide af vores slagterier, at det ikke kan lade sig gøre? Jeg er glad for, at jeg er med til at gå forrest. Vi skal vise, at vi også kan flyttes os, og jeg er ikke i tvivl om, at vi ved at droppe kastration får en større accept fra samfundet og politikerne, vurderer Søren Mølgaard.

Beslutningen om at droppe kastrationen var ikke svær, erklærer Søren Mølgaard:

- Kastration er ikke sjovt. Det er et træls job for mine ansatte, som er meget glade for ændringen. Jeg passer slagtegrisene og får med ændringen i produktionen lidt mere arbejde, fordi jeg skal mærke han- og hungrise op hver for sig. Samlet set gør det nok, at arbejdsforbruget er det samme. Hvis det ender med, at vi skifter til improvac, skal jeg også vaccinere ved cirka 40 kilo og igen ved cirka 70 kilo.

Han ser en høj frasorteringsprocent som eneste risiko for den nye produktionsform, der munder ud i, at de første hangrise indsættes i slagtegrisestaldene i den sidste halvdel af juni.

Læs mere om Søren Mølgaards overvejelser om produktion af hangrise og flere andre artikler om emnet i det nye nummer af fagmagasinet GRIS, der udkommer tirsdag 20. juni.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle