Kagemix til poltene gav bedre brunst og større kuld

Til en besætning blev der indkøbt en bigbag kagemix, og hver polt fik 3-400 g pr. dag. 

Af Bjarke Lassesen, rådgiver, Velas

I flere besætninger oplever man vanskeligheder med at få indkøbte polte i brunst.

I en besætning var brunsten ved poltene meget uregelmæssig. 2-4 polte ud af 10 hver uge kom ikke i brunst eller løb om. 

Først blev Altresyn introduceret uden den store virkning. 

Så blev poltenes rygspæk tjekket, og med 8-10 mm var det langt fra de anbefalede 12-14 mm.

For at rette op på rygspækket blev der iværksat kraftig fodring med drægtighedsfoder fra modtagelse. Det hjalp ikke, for poltene kunne ikke æde så meget sofoder. I stedet blev der indkøbt en bigbag kagemix, og hver polt fik 3-400 g pr. dag. 

Det hjalp. Nu kommer alle polte i tydelig brunst. Jeg forventer, at gyltekuldene fremover kun ligger 1-1,5 grise lavere end anden lægssøer. I dag ligger de tre grise lavere. 

Umiddelbart er rygspæktykkelsen ikke helt oppe på de ønskede 12-14 mm.

I besætningen tyder det på, at poltene tidligere har været fodret, så de ved løbning har været i negativ energibalance. Det er ændret, så de nu er i positiv energibalance.

Denne artikel er fra august-nummeret af fagmagasinet GRIS. Læs flere praktiske tips til bedriften i magasinet, der udkommer tirsdag 16. august.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle