Landmænd taber 81 kr. på hvert slagtesvin

Selv økonomisk stabile producenter taber nu penge på at producere svin.

Et tab på 1,6 mia. kr. er hvad 2015 har budt på for svineproducenterne. Det betyder, at 2015 bliver det værste år siden 2008 for svineproducenterne. 

Det skriver Jyllands-Posten.

I gennemsnit taber landmændene 81 kr. på at producerer ét slagtesvin og selv den bedste fjerdedel af svineproducenterne forventes at få et underskud per slagtesvin på omkring 28 kr.

De dystre tal får landsforeningen af Danske Svineproducenter til at kræve politisk handling.

"Et gennemsnitligt underskud på 81 kr. pr. gris er fuldstændig forfærdeligt. Tilmed kan vi se, hvordan produktionen omkring os bliver ved med at vokse, hvilket lægger endnu større pres på priserne. Det er en ond cirkel, og politikerne i EU bør aktivt forsøge at kortslutte den ved at indføre en ophugningsstøtte, så vi kan få lukket nogle stalde og reduceret produktionen i Europa," mener Henrik Mortensen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Tallene stammer fra en kommende rentabilitetsanalyse fra Landbrug & Fødevarer og viser at svinepriserne er lavere end ventet og afdelingschef i L&F, Finn Udesen, vurderer, at det ser skidt ud for branchens økonomi. 

"Situationen er alvorlig, når selv den bedste fjerdedel af producenterne i gennemsnit taber penge på at producere grise. Tidligere vekslede økonomien mellem gode og dårlige perioder, men nu har vi haft en meget lang årrække med stort set kronisk dårlig økonomi," påpeger Finn Udesen.

Han vurderer også, at en del af krisen skyldes, at produktionen ikke længere går ned, i forbindelse med en økonomisk krise, for i både Vesteuropa, USA, Canada og Brasilien lader bankerne store svinebedrifter overleve, da en lukning kan betyde store tab. Samtidig er produktionen steget generelt.

Ifølge Jyllands-Postens beregninger har de danske svineproducenter de seneste 13 år i gennemsnit har tabt 54 kr. pr. produceret gris. Det giver et samlet tab på 14,5 mia. kr

L&F vurderer, at svineproducenterne i 2016 i gennemsnit vil tabe 47 kr. pr. slagtesvin.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle