Tjek dit ventilationsanlæg til grisene før sommeren

Der er god grund til at få styr på ventilationsanlægget før sommeren. Blandt andet vil en beskidt skorsten hurtigt miste 10 procent af ydelsen og mindst lige så meget af nødventilationen, påpeger konsulent.

Af Mette Holst Tygesen, HR- og griserådgiver, LandboNord

Ventilation, nødventilation og alarmanlæg skal stå sin prøve, når det bliver sommer. 

Det er nu, at du skal gennemgå anlægget, for at se om det er klar til at yde maksimalt.

Beskidt skorsten koster ydelse

Tjek ventilatorer for funktion og fysisk tilstand. Sørg for at få vasket ventilationsskorstene ned. Kig godt efter i f.eks. drægtighedsstald, løbestald og andre stalde, som ikke vaskes mellem hvert hold.

Det er nu, de skorstene skal gås efter. En beskidt skorsten mister hurtigt 10 procent af ydelsen og mindst lige så meget af nødventilationen.

Tjek anlæggene grundigt igennem fysisk. Rens nettene i udhæng og foran indsugningsventiler.

Grisene kvitterer omgående for din indsats med ydelse. Udenlandske erfaringer viser, at dyrene omgående sætter tilvæksten og søerne sænker mælkeydelsen, så snart temperaturen stiger. Erfaringer fra blandt andet Spanien er, at grisene ikke vokser, når temperaturen er over 20 grader ude.

Er ventilationsanlægget ikke trimmet til max, indtræder problemerne med manglende produktion også her hos os i Danmark.

Kan overbrusningsanlægget yde max?

Også overbrusningsanlæg skal være gennemgået og klar til at yde sit i sommervarmen.

Sørg for at dyserne er afkalkede og ikke sprøjter på foderautomaterne. Tjek om overbrusningen er indstillet til sommerbrug, så du får maksimal udnyttelse af den.

På rigtig varme dage skal overbrusningen køre 2-3 minutter 3 gange i timen fra kl. 8 til kl. 20. Hold pause med overbrusningen om natten. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle