Griseproduktion har tabt 130 millioner kroner: Nu overvejer selskab at slagte alle grisene

De lave priser på grise og de høje foderpriser gør, at griseproducent overvejer at slagte alle sine grise på syv ejendomme.

En stor nordjysk griseproducent har over en længere årrække sat så mange millioner kroner til, at ledelsen nu overvejer at sige stop og slagte alle sine grise.

Det skriver Nordjyske.

Det drejer sig om selskabet DanPiglet i Vrå, der har syv gårde og lavede sidste år 245.177 smågrise, der blev solgt som kilos grise.

I 2021 havde selskabet, der er ejet af Danhatch, der igen er ejet af DLG og Danish Agro, et underskud på 29,3 millioner kroner efter skat, der føjer sig til en lang række af store tab. Over de seneste 14 år har DanPiglet tabt i alt 131,2 millioner kroner.

Underskuddet deles fifty-fifty mellem de to grovvarekoncerner DLG og Danish Agro, som ejer hver en halvdel af smågriseproduktionen. De to landmandsejede selskaber tabte med andre ord hver især godt halvtreds tusinde kroner om dagen på at producere smågrise i 2021.

En bitter cocktail af lave priser på grise og høje priser på foder rammer dog DanPiglets, der tidligere hed DPL invest, særlig hårdt, for der er tale om sites, eller ejendomme, uden jord. Alt foder skal derfor købes til høje priser, fordi der ikke er hjemmeavlet korn at gøre godt med.

Direktør Kristian Kristensen, der udover at være direktør i DanPiglet også er koncernchef i DanHatch Group, som griseproducenten er en del af, er, ifølge Nordjyske ved at være løbet tør for tålmodighed.

- Sidste år besluttede vi at tømme tre af vores gårde på grund af sygdom, og der er ikke siden sat nye grise ind. Hvis de nuværende priser på smågrise ikke ændrer sig indenfor kort tid, kommer vi til at tømme flere af vores anlæg, siger han og uddyber, at "kort tid" er inden for et år.

DanPiglet har syv gårde rundt om i landet, der alle har været til salg siden juli 2020, hvoraf de tre altså står tomme.

Direktøren understreger, at det kan komme på tale at lukke de resterende anlæg og lade staldene stå tomme, hvis det nuværende bytefohold ikke bliver ændret til det bedre.

De tilbageværende syv ejendomme har alle været til salg siden juli 2020. 

"Vi har sat DanPiglet aktivt til salg via Landbogruppen Syd, så de syv tilbageværende ejendomme kan fremvises til interesserede. De er udbudt fælles, for vi ønsker at sælge dem samlet", forklarede adm. direktør for DanPiglet A/S, Kristian Holm Kristensen til LandbrugsAvisen tilbage i 2020.

Ejendommene lå dog som skuffesalg, så interesserede købere kunne henvende sig, men siden er to ejendomme kommet officielt til salg. 

Det gælder Næsgård Multisite, der er beliggende ved Stubbekøbing på Falster og Munklinde ved Ikast kommet til salg, der kom på mæglerens liste i marts 2022.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle