Gylletank kollapsede: Landmand dropper planer om udvidelse

Svinebonde med vækstplaner fik kolde fødder, efter gylletank kollapsede under byggeriet. Ansvaret og regninger på over 1,5 mio. kr. endte hos ham.

Ambitionen om at fordoble sin svinebesætning endte i et mareridt for soholder Jens Sevelsted fra Skive-egnen. Siden 17. oktober 2017 har en gylletank til 6.200 kubikmeter stået halvsmadret hen.

"Tanken står, som den står. Den er en rædsel, men lige nu er det kun mig, den generer", siger Jens Sevelsted konstaterende.

En kendelse fra Voldgiftsnævnet placerede ansvaret hos Jens Sevelsted i stedet for leverandøren eller entreprenøren på det fejlslagne projekt. Han har løbende drøftet mulighederne for at fortsætte med sagen med sin advokat, men har nu besluttet ikke at gå videre.

"Man føler sig snydt, når de involverede parter ikke kan drages til ansvar. Det er mærkeligt, at bondemanden får skylden, når jeg ikke har udført byggeriet. Andre landmænd og entreprenører, der ser tanken, kan ikke begribe, at jeg står med ansvaret og regningen", siger Jens Sevelsted.

Han fortæller, at sagen har kostet et sted mellem 1,5 og 2 millioner kr. Beløbet inkluderer advokatudgifter på 300,000 kr. alene i 2020 og 2021. Det vil koste op mod en halv million kr. at fjerne det halvfærdige byggeri.

Skulle udvide med 1250 søer

I 2016 får Jens Sevelsted miljøgodkendelse til at udvide sine 1.300 søer med yderligere 1.250. Gylletanken købes hos en af landets større leverandører. Efter levering og opsætning graver en lokal entreprenør en vej ud og dækker tanken af med jord op til 1,5 m frihøjde på den mere end fem meter høje tank.

"De starter mandag morgen i oktober 2017 med at dække jord på, og tirsdag formiddag lyder der et brag. Elementerne flytter sig simpelthen", forklarer Jens Sevelsted.

Betonelementerne kollapser og krøller sammen, Sagen havner i Voldgiftsnævnet i 2018, da Jens Sevelsted nægter at betale leverandøren for den ubrugelige tank. Nævnet finder, at han skal betale over en halv mio. kr. til leverandøren, entreprenørens gravearbejde samt sagens omkostninger.

Er gået i baglås

Tilbage står så gylletanken. Den minder Jens Sevelsted om store planer om at fordoble sin bedrift. Lysten til at udvikle sin gård har det fejlslåede byggeri og det juridiske efterspil taget fra ham.

"Jeg er på en måde gået i baglås. Jeg tør ikke tro på at tage en risiko, for tænk hvis det går galt igen", siger han.

Jens Sevelsted har også lært af sagen – på den hårde måde. Han havde nemlig aldrig tidligere været i en retssag, og han var blevet rådgivet til, at han ikke selv behøvede en separat forsikring til gylletanken som en del af byggeriet.

"Man skal have styr på de juridiske detaljer og ikke være godtroende. Ellers risikerer man simpelthen at føle sig røvrendt", siger Jens Sevelsted.

Faktaboks

Sagen kort:

  • 17. oktober 2017 kollapsede den næsten færdigbyggede gylletank.
  • 21. december 2018 kender Voldgiftsnævnet, at Jens Sevelsted har ansvaret og skal betale for tank og sagsomkostninger.
  • December 2021 står tanken stadig halvsmadret hen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle