Landmand er endt med ansvaret og regningen for kollapset gylletank

Landmand hyrede to firmaer til at bygge gylletank, der kollapsede under byggeriet. Ansvaret og regningen på knap 1,5 mio. kr. er havnet hos ham.

Drømmen om en ny gylletank har udviklet sig til et mareridt for soholder Jens Sevelsted fra Skive-egnen.

I køligt solskinsvejr betragter landmanden gylletanken og ryster let på hovedet.

Siden 17. oktober 2017 har det, der skulle være gylletank til 6.200 kubikmeter gylle, stået hen halvsmadret og været en synlig kilde til frustration for landmanden.

"Ja, den pynter jo ikke", tænker Jens Sevelsted højt.

Næsten dagligt bliver han mindet om, at store planer om en ny gylletank, en ny stald og medvirken i et kommende biogasanlæg er lagt i graven. I stedet er Jens Sevelsted endt med regninger for op mod 1,4 mio. kr. og en ubrugelig gylletank.

Krøller sammen som pap

Jens Sevelsted har boet på gården siden 1999 og udvidede med et staldbyggeri til 1.300 søer i 2010.

I byggeriet til 15 mio. kr. stod han selv for at styre det hele.

"I bakspejlet kan jeg blive helt svedt ved tanken om, hvor galt det kunne være gået, når nu jeg ser, hvor galt det er gået med det her projekt", siger han og læner sig op af et flækket element i gylletanken.

I 2016 får han miljøgodkendelse til at udvide med en stald mere, og til det formål skal han bruge en ny gylletank.

Jens Sevelsted køber en tank hos en af landets større leverandører og laver en aftale med en lokal entreprenørforretning.

Tanken bliver leveret og sat op, og herefter skal entreprenøren stå for at grave vej ud og dække tanken af med jord op til 1,5 m frihøjde på den mere end fem meter høje gylletank.

"De starter mandag morgen i oktober 2017 med at dække jord på, og tirsdag formiddag lyder der et brag hernede fra. Elementerne flytter sig simpelthen", forklarer Jens Sevelsted.

Betonelementerne, der indeholder 22 stålbånd, er kollapset og krøller sammen, som var det vådt pap. Det starter en årelang og dyr strid.

I en senere kendelse fra Voldgiftsnævnet lander ansvaret hos landmanden, der dømmes til at betale for den ubrugelige gylletank, ligesom han skal betale sagens omkostninger.


Tanken er helt krøllet sammen i den ene side. Foto: John Christensen

Landmand får ansvaret

Hverken leverandøren eller entreprenøren kan holdes ansvarlig, mener Voldgiftsnævnet, der i sin kendelse skriver:

"Det konkluderes, at kollapset skyldes den høje og asymmetriske jordtilfyldning omkring tanken, som afviger meget fra det, der er forudsat i de statiske beregninger".

Nævnets fokus på de statiske beregninger er vigtigt. Ifølge samme kendelse følger beregningerne ikke med, når man bestiller en gylletank, men Jens Sevelsted burde have skaffet de statiske beregninger og givet dem til entreprenøren, lyder det.

"Det føles simpelthen så uretfærdigt, for jeg har næsten ikke haft noget med byggeriet at gøre. Jeg har bare fulgt med i, at det skred frem, som det skulle. Det er heller ikke indskrevet i anvisningerne, der følger med tanken, at man skulle have de beregninger, så hvordan kan de forlange det af mig", spørger Jens Sevelsted og fortsætter:

"Jeg savner, at nogen af dem, jeg har hyret til opgaven, tager ansvar i den her sag, og jeg kan ikke forstå, at juraen kan få kringlet skylden over på mig".

Ifølge Jens Sevelsted blev anvisningerne til gylletanke ændret få uger efter, hans tank kollapsede, så der nu står, hvordan man gradvist fylder jord på hele vejen rundt.

"Det er tankevækkende, synes jeg", siger han.

Rystet fra start

Sagen havner i Voldgiftsnævnet i 2018, da Jens Sevelsted i første omgang nægter at betale leverandøren for den ubrugelige gylletank.

Nævnet finder, at landmanden slipper for at betale for bl.a. overdækning, men han skal alligevel betale over en halv mio. kr. til leverandøren. Jens Sevelsted kan stadig huske, hvad der bliver sagt, da han og hustruen møder op til sagen:

"De starter med at sige, at de håber, at alle vil tale sandt, men at det ikke er strafbart at lyve. Det ryster mig sgu godt nok, for jeg går meget op i ærlighed, og jeg synes, der mangler ærlighed i den her sag", siger Jens Sevelsted.

Her henviser han til, at både han selv og entreprenøren over for nævnet forklarer, at leverandøren tidligere har sagt, at man uden videre kan dække jord på op til 1,5 meter frihøjde.

Ifølge en syn og skønsvurdering er det netop påfyldningen af tung og våd lerjord, der får gylletanken til at kollapse.

I vidneskranken afviser leverandøren, at han skal have instrueret i påfyldning af jord, og han får også medhold af dommeren.

Ingen forsikring

Fordi kendelsen mere eller mindre frikender både leverandør og entreprenør, er gode råd nu dyre for Jens Sevelsted.

Regningerne for bl.a. gravearbejdet og jordprøver taget under voldgiftssagen skal betales, og juridisk er hans eneste mulighed at gå efter producenten af gylletanken.

"Men det er jo ikke gratis at køre en sag mere, særligt ikke hvis jeg taber", siger han og fortæller videre:

"Banken er nok næppe særlig villig til at låne til en ny tank, så alle planer om udvidelser er lagt ned. Lysten til at lave sådan et projekt her igen er også forsvundet. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal gøre nu, og jeg går stadig og håber, at nogen derude har den gode løsning. Men for nu må vi nok bare køre videre sådan her".

Heller ikke hos forsikringen er der noget at hente for Jens Sevelsted.

"Jeg er den eneste involverede, der ikke har en forsikring, der dækker byggeri. Det overvejede jeg ikke engang, for jeg havde udliciteret arbejdet til to professionelle".

Faktaboks

Tidslinje

  • 17. oktober 2017 kollapsede Jens Sevelsteds næsten færdigbyggede gylletank.
  • 21. december 2018 kender Voldgiftsvævnet, at landmanden har ansvaret og skal betale for tank og sagsomkostninger.
  • Marts 2021 står tanken stadig halvsmadret hen.  

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle