Havehøns trender under corona

Coronakrisen har fået villa-ejere til at drømme om selvforsyning og hyggehøns. Forhandlere melder om stor stigning i salget.

Da corona-krisen lukkede Danmark ned i marts, gik der ikke længe før børnefamilier og hjemsendte lønmodtagere strømmede ud til forhandlere for at købe høns til egen have og dermed æg til eget morgenbord.

Tre forhandlere af høns og kyllinger i hhv Nordjylland, Sydvestjylland og Nordvestsjælland fortæller samstemmende om stor travlhed fra corona-krisens start og et salg, der overgår det normale for årstiden med 20-30 procent.

Mere hjemmetid

Jørn Wolf, Rugeriet Hellevad, Hjallerup i Nordjylland, har oplevet en stigning på ’mindst’ 50 procent i salg af både kyllinger og æglægningsklare hønniker.

Han tror, det skyldes den ekstra familietid, som corona-krisen på godt og ondt har givet børnefamilier.

"Folk har haft mere havetid og mere hjemmetid og dermed også tid til at få de havehøns, de har drømt om", siger han.

Mange af hans kunder vælger at starte op med helt små kyllinger.

"Når de nu ikke kan komme i Fårup Sommerland med børnene, så får de den oplevelse i stedet".

Jørgen Wolf håber, den øgede interesse for havehøns overlever corona-krisen. En tendens tror han på, vil bide sig fast: I en årrække har folk typisk ventet med at anskaffe små kyllinger til efter påske, fordi de først skulle på påskeferie. I år har det været modsat. Man købte op til påskeferien, fordi man vidste, den foregik der hjemme - som i gamle dage.

"Nu er den vendt på hovedet. Mon ikke, der er noget af det, der holder ved, at vi får mere hjemmetid"?

Mon det holder?

I Bramming har Inge-Mette Rosengaard Jansen, Rosengaard Friland, oplevet en stigning i salget af høns på 20-30 procent under coronakrisen sammenlignet med samme periode sidste år.

På hendes hjemmeside står der ’midlertidigt udsolgt’ ved de fleste racer, hun har i sortimentet.

"Vi sælger typisk flest høns i april og maj, men i år gik det stærkt allerede i marts. Så snart vi lukkede ned, gik det lynhurtigt", siger hun. Faktisk er det gået så stærkt, at hendes faste leverandør i Tyskland har haft svært ved at følge med.

"Der begynder at være mangel på nogle racer, de er næsten udsolgt, inden vi kan nå at få dem hjem. Det tager trods alt tre uger fra æggene bliver puttet i rugemaskinen og yderligere 20 uger før de er klar til at lægge æg", siger Inge-Mette Rosengaard Jansen.

Inge-Mette Rosengaard Jansen er spændt på, om der er tale om en decideret øget interesse, eller om det øgede salg blot er udtryk for, at folk under coronakrisen har haft tid til at gå hjemme og få hønsehuset klar.

"Jeg er spændt på, om det jævner sig ud længere henne på sæsonen", siger hun.

"Det er under alle omstændigheder godt for os, for så kan hønsene kompensere en smule for det tab, vi har, fordi vores feriehus og ferielejlighed er gået dødt".

Tidligt ude

Jørgen Jørgensen, Bangs Hønseri, Ugerløse i Nordvestsjælland, har haft en tilsvarende oplevelse med et salg af høns, der ligger 20-30 pct. højere end normalt for årstiden.

"Vi har travlt, som vi altid har om foråret og det skal nok passe, vi har de der ekstra 20-30 pct. mere, end normalt på nuværende tidspunkt", siger han.

"Der er mange, der synes, det kunne være sjovt med et hønsehus og høns i baghaven lige nu. Om salget så flader ud hurtigere end ellers, så vi ender med nogenlunde det salg, vi plejer at have, er svært at sige - det kan man kun gisne om", siger Jørgen Jørgensen.

Under alle omstændigheder er det ekstra salg også her meget kærkomment, fordi andre dele af forretningsgrundlaget er forsvundet på grund af coronakrisen.

Michelin-kyllinger

Bangs Hønseri har eget slagteri og har under normale forhold et stort salg til restauranter.

Det salg er under corona faldet væk.

"Branchen står fuldstændig stille. Vi står med 2.000 Michelin-kyllinger, som skulle afsættes fra 5. maj og to måneder frem som ferske kyllinger til Michelin-restauranter i Nordkøbenhavn. Selv hvis de åbner 10. maj, bliver det jo slet ikke med en afsætning i de mængder, vi havde planlagt efter. Det er træls", siger Jørgen Jørgensen, der imødeser, at han må fryse sine gourmetkyllinger ned.

Også derfor håber han, at danskerne vil fastholde interessen for hans havehøns - og at de danske gourmetrestauranter vil satse på danske råvarer efter corona "i stedet for at købe ind i Frankrig og andre eksotiske steder".

Emneord

coronavirus

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle