Helt usædvanligt: Danish Crown melder ud om høj notering resten af året

En højest usædvanlig markedssituation gør det muligt for Danish Crown at melde ud, at noteringen stiger med 40 øre til 13,60 kr., og der vil den blive i fire uger, inden den falder op mod jul.

Kurven er efterhånden noget stejl, når man kigger på svineprisens himmelflugt i år. Men nu melder Danish Crown ud, at toppen er nået i 2019.

Når Danish Crowns slagtesvinenotering stiger med hele 40 øre i uge 46 er det syvende uge i træk, at prisen stiger. Dermed ender den på 13,60 kr. pr. kg. Og her bliver den liggende de næste fire uger - inden den gradvist falder lidt de sidste tre uger frem mod nytår.

Sonoteringen er for uge 46 uændret på 9,10 kr. pr. kg.

Det er blandt andet kamp om de få råvarer, der fortsat er til rådighed i Europa frem mod jul, der driver prisen.

"Vi har ikke sat udsolgt skiltet frem endnu, men omvendt har vi heller ikke store mængder, som ikke er solgt eller reserveret af vores faste kunder frem til jul. Priserne flytter sig fortsat i den rigtige retning, men det er også tydeligt, at der er lande i Europa, der ikke har samme muligheder for at eksportere til Asien, som vi har i Danmark", fortæller Lars Albertsen, global salgsdirektør i Danish Crown.

Det er især i Østeuropa at efterspørgslen er størt i øjeblikket.

Helt usædvanligt at lægge fast pris

Det er en højest usædvanlig markedssituation, der gør det muligt for Danish Crown at melde ud, hvordan noteringen ser ud helt frem til 6. januar 2020. 

Det er den enorme efterspørgsel fra Asien og tidlige aftaler om julesalget i Europa, som gør det muligt at fastsætte noteringen.

"Transporttiden til Kina betyder, at de sidste containere skal afsted fra Europa midt i december for at nå frem til Kina, inden de fejrer deres nytår i slutningen af januar. Samtidig topper den europæiske julehandel præcis på samme tidspunkt i december, og derfor har der været rift om alle de varer, vi har til rådighed de kommende fire uger. Derfor ved vi faktisk også, hvad vi får for vores varer, og så kan vi lige så godt melde noteringen ud", siger Søren F. Eriksen, der er CEO for Danish Crown Pork.  

Når der er kinesisk nytår, holder mange kinesere fri i en uge. I den periode løftes forbruget af grisekød i næsten samme omfang, som det gør omkring jul i Europa.

I 2020 falder det kinesiske nytår tidligt og helt præcist den 25. januar. Året efter sker fejringen først den 12. februar, så der vil det fortsat være muligt at laste varer til Kina hen over jul og nytår i Europa.

"På sin vis er det lidt uheldigt i et år, hvor vi både har stor efterspørgsel og gode priser, at vi ikke har et par uger ekstra til at pakke varer, der kan nå frem inden det kinesiske nytår. Det kan vi ikke lave om på, men det giver os nogle logistikmæssige udfordringer de kommende uger, hvor vi bare skal have alt til at klappe i hele kæden, for at kunderne får de varer, de har bestilt", siger Søren F. Eriksen.

Sådan ser svineprisen ud resten af 2019

Uge 4613,60
uge 4713,60
Uge 4813,60
Uge 4913,60
Uge 5013,30
Uge 5113,00
Uge 5213,00
Uge 1 13,00

Ovenstående noteringer er fastsat, men kan ændres ved væsentlige markedsændringer meddeler Danish Crown.

Ingen økologisk stigning

Hvad angår de økologiske og Frilands landmænd, så får de ikke gavn af de 40 øre ekstra som de konventionelle scorer.

Friland melder, at økonoteringen er uændret på 20,1 kr/kg i forhold til sidste uge.

Dermed har de 40 øre ekstra på den konventionelle grundbetaling samtidig ført til en sænkning af økotillægget i samme størrelse. Det betyder, at økotillægget nu helt usædvanligt er nede i 4 kr/kg.

Frilandsproducenterne får dog halvdelen af de konventionelles tillæg til nu en samlet afregning på 15,6 kr/kg. Altså en stigning på 20 øre.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle