Historiske data dokumenterer: Der er færre fisk i danske fjorde

En ny undersøgelse udarbejdet for Miljøstyrelsen baseret på over 100 år gamle data bekræfter det, mange fiskere har sagt i årevis:. Mængden af fisk i de danske fjorde er faldet markant

Kaster man en fiskeline i en dansk fjord, er chancen for at få bid langt mindre i dag end den var samme sted for 100 år siden. I det sidste århundrede er der nemlig sket en drastisk nedgang i antallet af fisk i de indre danske farvande og fjorde. En udvikling mange erhvervsfiskere og lystfiskere har kunnet bevidne.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker på baggrund af en undersøgelse, som DTU Aqua har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

DTU Aqua har blandt andet undersøgt udviklingen i fangster af skrubber i Mariager fjord, Vejle fjord, Sejerøbugten, Isefjorden, Roskilde fjord og det Nordlige Øresund ved hjælp af data fra 1902 til 1911 sammenholdt med data fra et igangværende projekt, hvor frivillige såkaldte nøglefiskere i dag fisker med lignende udstyr.

Analysen viser, at en fisker i dag kun kan forvente at fange en femtedel så mange skrubber, som en fisker kunne i begyndelsen af 1900-tallet.

Arter forsvinder 

En anden del af analysen fra DTU Aqua tager udgangspunkt i en fiskeriundersøgelse, der blev gennemført i 1926-1952 og genoptaget i 1984-2012, hvor ændringerne i fiskesamfundet i Limfjorden er blevet undersøgt. Analysen viser, at adskillige arter er helt eller delvist forsvundet, eksempelvis er ålekvabber gået kraftigt tilbage, og torsk er mere eller mindre forsvundet.

Historiske data er gjort digitalt tilgængelige

I projektet har DTU Aqua gjort historiske fiskeridata fra 1888 og fremefter digitalt tilgængelige. Disse data var indtil nu kun tilgængelige i skriftlig form, gemt i gamle landingstabeller og en fiskeriundersøgelse fra Limfjorden.

Data omfatter fangstdata, samt information om antallet af fartøjer og redskabstyper.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle