Hobbyavler: Salmonellatest kan bremse stalddørssalg

Dansk Fjerkræ Forum håber, at regler om salmonellatest ved stalddørssalg ikke gør det for omkostningstungt at sælge fjerkræ som hobbyavler.

Senere i år for hobbyavlere lov til at sælge kyllinger, der selv har parteret, direkte fra gården. Tidligere var det kun godkendt at sælge hele kyllinger. Det vil sige, at forbrugeren selv skulle tage indvolde ud.

Regelændringen er et plus for stalddyrssalget, vurderer Finn Jensen, Dansk Fjerkræ Forum. Til gengæld kan kravet om en dyr salmonellatest af besætningen være ødelæggende, siger han til Politiken.

"Problemet er, hvis det bliver for dyrt at teste for salmonella. I så tilfælde gør reglen jo ingen forskel," siger fjerkræformanden til avisen.

Mistanke om afrikansk svinepest i Sæby afblæst 19. september · 10:44

Et eksempel er Mathias Nørregaard, der vil sælge kyllinger af den fanske Brese-race, som han avler i sit drivhus. Sidste år solgte han 100 høns med en fortjeneste på 4000 kr. Hvis salmonellatesten vil koste et par tusinde kroner, er der kun få penge tilbage.

Testprocedurerne er ikke fastlagt endnu, og Dansk Fjerkræ Forum håber, at testen kan holdes på et billigt niveau.

 

Faktaboks

De nye regler siger, at fjerkræavlere må sælge op til 500 stk. fjerkræ under de lempeligere regler for stalddørssalg. Der er hårdere krav for industriens fjerkræproduktion.

Man må sælge til butikker og restauranter i en omkreds af 50 km.

Regelændringen skal i høring og godkendes af EU.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu