Ingen ekstra penge til jordreform i udspil til finanslov

Der er ikke afsat ekstra penge til multifunktionel jordfordeling i regeringens finanslovsudspil, der dog afsætter 350 mio. kr. til grøn omstilling i landbrug og landdistrikter.

Selvom de færreste har tygget sig igennem regeringens murstenstunge finanslovsforslag, så er der alligevel ting, der allerede nu springer i øjnene for landbruget.

I udspillet, der skal præsentere en grøn fremtid for Danmark, er landbruget nævnt i forbindelse med den grønne omstilling.

Her er det især værd at bemærke, at der er afsat lige præcis nul ekstra kroner til multifunktionel jordfordeling, udover de 150 mio., som den tidligere VLAK-regering sammen S, DF og RV afsatte i en jordfordelingsfond i 2018.

havde andre håb

Formand Martin Merrild, Landbrug & Fødevarer, havde håbet på mere:

"Det er klart, at vi havde håbet på, at regeringen ville prioritere midler til jordudtagning i finansloven. Vi mener fortsat, at jordudtagning er et rigtig godt middel til at reducere landbrugets udledning på en effektiv måde. Og det er bestemt også min opfattelse, at politikerne deler den holdning. Så når det er sagt, glæder jeg mig over, at finansloven ikke er endelig endnu", siger han.

Sammen har L&F og Danmarks Naturfredningsforening flere gange presset på for at få afsat en grøn milliard til udtagning af jorde, så DN-præsident Maria Reumert Gjerding deler skuffelsen.

"Jeg havde det klare håb, at en jordreform var noget af det første, en ny regering ville prioritere. For hvis vi inden for den indeværende valgperiode for alvor skal realisere de kæmpe potentialer, der ligger i jordudtagning, bliver vi nødt til at komme i gang nu", siger hun til ritzau.

350 mio. kr. til landddistrikter

Regeringen foreslår dog at afsætte i alt 350 mio. kr., som ifølge regeringen skal bidrage til en grøn udvikling af landbrugserhvervet og landdistrikterne - herunder til skovrejsning.

Derudover vil regeringen afsætte 65 mio. kr. til at opjustere kvælstofindsatsen for 2020 gennem den målrettede regulering, der blev indført med Landbrugspakken. 

De penge skal være til med at sikre, at de forventede miljøeffekter opnåes, skriver regeringen i sit udspil.

Regeringen vil desuden justere en række ordninger, så miljø- og klimaeffekter vægter højere, når der skal tildeles tilskud. 

penge til forskning

Det er i øvrigt værd at bemærke, at regeringen vil afsætte én mia. kr. til forskning i den grønne omstilling i 2020.

Når det kommer til finansiering af forslaget, er det for landbruget især vigtigt, at regeringen vil tilbagerulle lempelser af bo- og gaveafgiften til de oprindelige 15 pct. - noget, der kan ramme generationsskifter hårdt. 

Opdateret kl. 14:42 med kommentarer fra Martin Merrild og Maria Reumert Gjerding.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle