Jægerne risikerer forbud: Undlader at registrere fire ud af fem ænder

Tilladelsen til at sætte ænder ud til jagt er i fare, blandt andet fordi der bliver udsat mellem fem og syv gange flere ænder, end der bliver indberettet til myndighederne

Det kan snart være slut med at udsætte gråænder til jagt. En undersøgelse fra Aarhus Universitet har afsløret, at den lovpligtige indberetning mildest talt halter, og det giver modstanderne mod andeudsætning vind i sejlene.

Rapporten fra 2019 viser, at der blev indberettet 60.000 ænder til Miljøstyrelsen, sådan som reglerne foreskriver - men det virkelige tal var et sted mellem 334.000 og 386.000 ænder. Den manglende registrering af fire ud af fem ænder betyder, at udsætningen ikke lever op til myndighedernes krav. OG det har fået andeudsætningen til at hænge i en tynd tråd. Det skriver bladet Jæger, som er medlemsblad for Danmarks Jægerforbund.

"Sagt på godt jysk er det godt nok træls, at en mangeårig dansk jagttradition med udsætning af gråænder nu risikerer at komme i fare, fordi jægerne ikke har respekteret den aftale, der er indgået ved sidste udsætningsforlig, om at indberette deres udsatte fugle", siger jægerformanden Claus Lind Christensen til bladet.

Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og Friluftsrådet har anbefalet miljøminister Lea Wermelin, at udsætning af gråænder til jagtformål stoppes med udgangen af 2022.

Jægerforbundet, Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening mener dog, at det bør være muligt at holde fast i andeudsætningen, hvis man får ryddet op i den udbredte praksis med at udsætte flere ænder, end der bliver registreret.

Faktaboks

Uanset antallet af gråænder - eller for den sags skyld også fasaner og agerhøns - som udsættes i naturen, skal de indberettes til Miljøstyrelsen inden for en uge. Indberetningen sker elektronisk på styrelsens hjemmeside.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle