Jagter likviditet: Landmænd vil skubbe terminer

Flere landmænd foreslår at lave en henstandsordning for at skaffe likviditet her og nu - løsninger må findes lokalt, lyder det fra Finans Danmark.

I forhandlingerne om en tørkepakke til landbruget har Landbrug & Fødevarer spillet sin hånd overfor politikerne i forhold til, hvad man ønsker sig for at komme på ret køl efter sommerens katastrofale høst.

Tørkepakken indeholder en række forslag til tiltag, der kan gøre rammevilkår bedre for landmændene.

Men et forslag, der ikke er kommet med i pakken, men som flere landmænd nævner som en gylden løsning, er et forslag om en såkaldt henstandsordning.

Det vil sige en ordning, hvor kreditinsitituttet skubber et givent antal terminer, som bliver lagt på i sidste ende af landmandens lån, der dermed bliver forlænget.

"Det, landbruget har brug for på kort sigt, er likviditet. Og det kan en henstandsordning give", siger Povl Fritzner, der sidder i primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer (L&F).

frygter tsunami af konkurser

Han understreger, at forslagene i den fremlagte tørkepakke er meget fine, men at der er plads til flere gode idéer.

"Der er brug for en lettelse i likviditeten hos landmændene på grund af tørken, og hverken banker eller landbruget er interesserede i, at der kommer en tsunami af konkurser senere, når foder og penge slipper op", siger han og tilføjer:

"Der er tale om dygtige landmænd, der er ramt af svære betingelser, og som har brug for en hjælpende hånd til at komme i gennem 2018".

Ib W. Jensen, formand i Fyens Familielandbrug, savner ligesom Povl Fritzner forslaget om en henstandsordning.

"Forslagene i pakken er gode, men flytter ikke noget nu og her. En henstandsordning er det eneste rigtige at gøre i den her situation. Det mener jeg, og det mener flere af vores medlemmer, der har kontaktet os", siger Ib W. Jensen.

find løsninger lokalt

Hverken landbrugsdirektør i Nykredit, Poul Erik Jørgensen, eller direktør for Realkredit & Ejendomsfinansiering i Finans Danmark, Peter Jayaswal, ønsker at kommentere på idéen om en henstandsordning. 

Sidstnævnte henviser dog til Finans Danmarks udtalelse fra mandag, hvor organisationen opfordrer sine medlemmer, de finansielle institutioner, til at tage dialogen lokalt med sine landbrugskunder.

Og netop det opfordrer L&F-formand Martin Merrild ligeledes til, at man gør.

"Jeg hæfter mig ved, at Finans Danmark skriver en klar og stærk opfordring til at finde løsninger lokalt ude i landbruget, og det mener jeg er den rigtige vej at gå", siger han og understreger, at han ikke er imod en henstandsordning. 

"Det er bare vigtigt, at man finder løsninger mellem bank og landmand, så tingene ikke strander i bureaukrati. Det kan man frygte vil ske, hvis staten bliver rodet ind i det".

ulovlig statsstøtte

Under landbrugets krise i 80'erne fik nogle landmænd henstand, men Martin Merrild påpeger, at meget har ændret sig siden da. Dengang havde man blandt andet en reservefond, der kunne agere sikkerhed for ordningen. 

Skulle ordningen indføres i dag, kunne statskassen risikere at skulle stille sikkerhed.

"Fokus på statsstøtte er helt anderledes i dag end dengang. Ordningen ville falde for EU's lovgivning om ulovlig statsstøtte. Så jeg er skeptisk overfor ordninger, hvor staten skal med ind over", siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle