Jais Valeur: Vi tør ikke love at bunden er nået

Danish Crown er udfordret på konkurrenceevnen, men noteringen skal løftes til et fornuftigt niveau hen over foråret ifølge Danish Crown-topchefen

Den danske notering for slagtegrise har måske ikke nået bunden endnu.

Det er den dystre forudsigelse fra Danish Crown-topchef Jais Valeur, efter slagterigiganten torsdag sænkede noteringen yderligere med 40 øre til 11,30 kroner pr. kilo.

Dermed er noteringen faldet med 90 øre siden nytår.

Jais Valeur erkender, at noteringen halter gevaldigt efter resten af Europa, og en forbedring vil først komme tidligst hen over foråret.

- Vi kan ikke løbe fra, at vores notering sammen med den hollandske er blandt de laveste i EU, og vi er endnu ikke et sted, hvor vi med sikkerhed tør sige, at vi har nået bunden af markedet. Vores konkurrenceevne er derfor fortsat udfordret. Det skyldes først og fremmet, at vi ikke har tilstrækkelig eksport til de attraktive højprismarkeder. Det vil næppe ændre sig de kommende måneder, og derfor har vi på den korte bane fokus på at få noteringen løftet til et niveau, hvor der igen er balance i økonomien ved at producere grise, og det mål håber vi at nå hen over foråret, siger Jais Valeur i Danish Crowns ugentlige markedsberetning, hvor han på usædvanlig vis selv tager ordet.

Store fald i produktionen

Eneste lyspunkt lige nu er en stabil eksport til Storbritannien, og det ser ikke ud til at ændre sig, fordi den lokale produktion er faldet ganske markant.

Produktionen af grise forventes at falde med mellem fire og fem procent samlet set for 2022 i EU, hvor de største fald ses i Polen, Tyskland, Storbritannien og Danmark. Samtidig er forbruget af grisekød i Europa ifølge interne analyser faldet med tre til fire procent. 

Mange slagterier er desuden presset på arbejdskapital, hvilket får flere til at lægge varer på frysehus og afbalancere markedet på trods af at der er udsigt til prisstigninger om to til tre måneder.

Det har betydet stor konkurrence om ordrerne siden nytår, konstaterer Jais Valeur.

- Selv om der er høje noteringer i både Spanien, Frankrig og Tyskland, så bliver vi mødt af aggressive priser i markedet lige nu. Kampen om ordrerne er mest tydelig på handlen med skinker til Italien. Det er tydeligt, at både de tyske og spanske slagterier har varer, som de ikke kan afsætte gennem deres normale salgskanaler, og det har fået prisen på ferske skinker til at falde over 10 procent siden nytår, fortæller Jais Valeur.

Danish Crown er bagud

Det lavere forbrug i Europa kommer på ryggen af et 2022, hvor eksporten af grisekød til særligt Asien har været markant lavere end i de foregående år.

I de første ni måneder af 2022 bakkede eksporten ud af EU samlet set med cirka 25 procent. Det svarer til cirka fem procent af den samlede produktion i Europa. Alene eksporten ud af EU fra Danmark faldt i den periode med cirka 138.000 tons. 

Det er for Danmarks vedkommende et fald på godt 16 procent, hvilket svarer til, at kødet fra flere end 1,5 mio. danske grise i stedet skulle sælges i Europa.

- Vores forretning er i balance, når vi kan sælge op mod halvdelen af vores varer på frost, mens resten afsættes fersk på det europæiske marked. Der er vi ikke i øjeblikket, og derfor er vi bagud til lande med et stærkt hjemmemarked, som det er tilfældet i Tyskland og Spanien, hvor de fleste slagterier sælger over 70 procent af deres varer inden for landets grænser, siger Jais Valeur.

I de sidste måneder af 2022 var der igen en vis efterspørgsel på grisekød fra Kina. Det var med til at holde hånden under priserne på grisekød i Europa, men den eksport er nu igen gået helt i stå.

Det skyldes, at forbruget af grisekød i Kina er faldet voldsomt som en konsekvens af først langstrakte nedlukninger, og nu efter genåbningen sidder de fleste hjemme af frygt for at blive smittet.

 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle