Kartoffelavler tror stadig på middel kartoffelhøst

Jens Jørgen Hansen tror på en middel kartoffelhøst, men tab på korn på 10-20 procent. Tirsdag havde landmanden besøg af Martin Merrild på hans tur rundt i landet og bese tørken.

Hos Jens Jørgen Hansen, St. Nørlund ved Ejstrupholm var der stadig optimisme at spore, da formand for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild tirsdag eftermiddag, rundede sin ”tour de tørke” af i det midtjyske.

Han var den sidste af fem landmænd formanden besøgte.

Jens Jørgen og sønnen Jakob driver sammen SN Agro og Hyo.  Ejendommen har blandt andet 230 hektar med kartofler, 400 hektar korn, 30 hvede, 77 frøgræs og 60 økologisk havre.

"I kartoflerne er det helt tydeligt, at de steder, hvor der er overlap på vandinger, der står kartoflerne rigtigt godt, siger Jens Jørgen Hansen, mens han viser Martin Merrild rundt i dele af marken, der dog godt kunne stå bedre, og kun har omkring 12 af de 20 kartofler, der gerne skulle være per knold.
Gården har i alt 27 vandingsanlæg i drift. De giver 1000 kubikmeter vand i timen for øjeblikket.

"Men set over en tre års periode, tror jeg at vi som langt de fleste i området har vandingstilladelse nok. De sidste par år, har vi ikke brugt meget", siger han.

På trods af vandingen regner Jens Jørgen Hansen med, at miste 10-20 procent af det normale udbytte på korn og vårsæd.

Kartoflerne sætter han fortsat sin lid til, men det kræver mere vand, end maskinerne fra Fasterholt kan levere – snart.

Tørkeforsikring. Nej tak

Jens Jørgen Hansen vil gerne vide, om Martin Merrild vil arbejde for en tørkeforsikring.

Men trods turen rundt til fem tørkeramte landmænd, mener Martin Merrild ikke, at det er en god ide.

Udsigt til tab på milliarder.

Ganske vist må der forudses et tab på gennemsnitligt 3000 kr. på omkring 1,5 millioner af landbrugets hektar jorder. Lægges dertil lave svinepriser, må der imødeses yderligere en tabt milliard.

"Situationen er ekstrem i år, og danske landmænd vil nok komme til at tabe på at blive en del af tørkeforsikring i EU", mener han.

Det er kun årene 75-76 og 1992, der kan måle sig med den nuværende situation, så forsikring er ikke den rigtige løsning.

Til gengæld er Martin Merrild enig med Jens Jørgen Hansen i, at kreditgivere skal holde hænderne i ro og ikke presse landmændene længere ud over kanten, end de allerede er på grund af tørken.

"Landmænd er hårdføre, men situationen er ekstrem, siger Martin Merrild. Fra Landbrug & Fødevarers side arbejdes allerede nu på at få lempet kravene til eksempelvis efterafgrøder – en manøvre, som ikke koster nogen noget, men giver landmændene noget økonomisk luft.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle