Merrild om tørken: Tab på 4,5 mia. kr. kan ikke gøre det

Mandag og tirsdag besøgte Martin Merrild fem tørkeramte landmænd.

»Det er tørt, og det gør større indtryk at køre rundt og se det, end at se det i TV«.

Sådan lød kommentaren fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, der mandag og tirsdag kørte rundt i landet og besøgte landmænd ramt af tørke. Fra Kirke Hyllinge i øst til Ejstrupholm i vest, besøgte formanden både mælkeproducenter, svineproducenter og planteavlere for at tage stemperaturen på situationen.

»Det er en bekræftelse på, at det er ekstremt alvorligt det her«, lød kommentaren fra Merrild tirsdag eftermiddag.

Han er overbevist om at regningen lyder på mange milliarder.

»Hvis der er et tab på 3.000 kr. pr. hektar på 1,5 mio. hektar, bliver det 4,5 mia. kr. Det tror jeg ikke slår til«, fastslog han.

Ved et besøg hos Hans Chr. Clemmensen i Børkop kunne han konstatere, at den høstede vinterbyg gav et udbytte på kun lidt over halvdelen af det normale. Og vårafgrøderne tegner endnu dårligere.

Hos Niels Peter Christiansen og Anders Larsen på Hømgården ved Ringsted havde det høstede 1-års engrapgræs kun givet en tredjedel af 2.-års marken. Men hos økologisk mælkeproducent Andreas Nielsen i Kirke Hyllinge stod køerne og kiggede langt efter græsset.

»Det er slemt med lave udbytter af korn og frø, så der mangler penge. Men det er mere dramatisk og se køerne kigge efter græs. Når der ikke er foder nok til hele vinteren og mælkeydelsen bare går nedad«, konstaterede Martin Merrild.

Onsdag mødes primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer og gør status over tørkesituationen for at se, hvad der er af muligheder for hjælp.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle