DMI: Det bliver meget, meget tørt frem til midt august

Det ser meget, meget tørt ud, i hvert fald frem til midten af august, lyder meldingen fra DMI.

Der kommer ikke noget regn i denne uge og heller ikke i næste uge.

Sådan lyder den meget tørre melding fra langtidsmeteorolog hos DMI, Martin Lindberg.

"Prognosen bliver selvfølgelig lidt mere usikker, jo længere hen i næste uge vi kommer, men jeg er temmelig sikker på, at der ingen vand kommer i uge 27 og 28", siger han til landbrugsavisen.dk.

Sidste halvdel af juli også tør

Konklusionen er altså, at frem til 15. juli bliver det meget tørt. I den sidste halvdel af juli er det stort set samme melding.

"Mellem den 15. og den 30. juli forventer jeg at der måske kan komme byger. Der bliver ingen landsdækkende regn. Og det er stadig en meget, meget tør periode. Der vil måske komme mellem 5 og 15-20 milimeter regn", siger Martin Lindberg.

Han understreger, at prognosen bliver mere usikker, jo længere frem i perioden vi kommer.

I perioden fra 2006 til 2015 lå nedbørsmængden i gennemsnit på 73 millimeter i juli måned. Gennemsnittet for juli i 2001 til 2010 lå på 77 millimeter regn.

Med de højst 20 millimeter regn, der forventes i juli måned, ser den dermed ud til at komme til at ligge et godt stykke under halvdelen af den gennemsnitlige nedbørsmængde.

Frem til midt august

August ser også tør ud, lyder det fra meteorologen, da landbrugsavisen.dk spørger ind til resten af sommeren.

"Det mest sandsynlige er, at vi får samme vejrtype de første uger af august, selvom prognosen er mere usikker på det tidspunkt", siger Martin Lindberg.

Han fortæller, at der typisk kommer et omslag i jetstrømmene i midten af august og derved er der mulighed for et omslag i vejret i de sidste uger af august.

Skandinavien hårdest ramt

Adspurgt om situationen for vores tætteste nabolande, Sverige og Tyskland, er svaret at den kommende periode bliver lige så tør for dem.

"Det er kun den allernordligste del af Sverige, der kan forvente mere nedbør end os. Den anden vej skal vi helt ned til Frankrig og Italien for at finde normale til øgede nedbørsmængder i juli måned", siger Martin Lindberg.

Men tørken er ikke helt så slem i Tyskland som i Danmark endnu, da Tyskland fik mere regn i løbet af maj måned, lyder det.

Sjælland og Bornholm er tørrest

I de 14 år, hvor DMI har beregnet tørkeindekset, har junis sidste dage aldrig før været så fattige på vand som nu.

I juni måned kom der sølle 10 millimeter regn på Bornholm, der derfor er det tørreste sted i Danmark, tæt efterfulgt af Sjælland og Lolland Falster, der fik 11 millimeter regn.

I Jylland har man været en anelse bedre stillet end sjællændere og bornholmere i juni. Her kom der nogen steder mere end dobbelt så meget regn og nordjyder indkasserede 31 millimeter regn. Men altså stadig langt under de gennemsnitlige 75 millimeter

Selvom tørkeniveauet på mange måder er kritisk, er det dog 2008, der stadig holder rekorden som det tørreste år i perioden, hvor DMI har beregnet tørkeindeks.

"Frem til 29. juni 2008 havde Danmark allerede haft 25 dage med et tørkeniveau på 9 eller højere, mens hele året bød på i alt 29 dage over indeks 9", lyder det fra Mikael Scharling på DMIs hjemmeside.

Det kan vi dog - desværre for naturen, afgrøderne og haveejerne - stadig nå endnu. Prognoserne peger på, at vi ikke kommer til at se meget til regnen lige foreløbig. Der er dermed ingen umiddelbare forventninger til, at tørkeniveauet kommer til at falde drastisk inden for nærmeste fremtid.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle