Kartoffelformand rystet over udsigt til forbud mod svampemiddel

Udsigt til forbud mod svampemiddel kommer til at få store konsekvenser, lyder det fra Carl Heiselberg, formand for Danske Kartofler, der vil have undersøgt sagen til bunds.

Et svampemiddel brugt i kartoffelproduktion kan være på vej ud. Det drejer sig om Ranman Top, der indeholder aktivstoffet cyazofamid, som Miljøstyrelsen nu anfægter er problematisk.

Det sker efter efter resultater af forsøg på testmarker i Sønderjylland er tikket ind, hvor  forskere på de såkaldte VAP-marker har konkluderet, at stoffet Cyazofamid danner nedbrydningsprodukter, der bliver fundet over den tilladte grænseværdi.

Miljøstyrelsen har nu indledt en proces, som indeholder en partshøring med henblik på at tilbagekaldegodkendelsen af produkter, der indeholder Cyazofamid.

Hos Altinget har man talt med formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, der er rystet over nyheden.

-  Det er nok det mest alvorlige, jeg har oplevet i de 30 år, jeg har med kartofler. Det er virkelig slemt. Det er en mavepuster, siger Carl Heiselberg til Altinget.

Han fortæller, at han i partshøringen håber, at man vil lytte til kartoffelavlernes ønske om at undersøge de nye fund til bunds. Nedbrydningsprodukterne, der nu kædes sammen med det for kartoffelavlerne så vigtige svampemiddel hedder DMS og DMSA. Førstnævnte er for år tilbage fundet i mange vandboringer.

Fra Carl Heiselberg lyder det, at et forbud vil være alvorligt, da kartoffelavlerne ikke har halvdelen af de midler, man har andre steder, fordi man i Danmark netop kun vil bruge det, som ikke ender i grundvandet.

/ege

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle