Kartoffelmelfabrik giver rekordudbetaling til avlere, men indtægt faldt

På trods af at sidste års tørke tydeligt kunne mærkes hos Karup Kartoffelmelfabrik har fabrikken præsteret sit bedste regnskab nogensinde. Avlernes indtægt pr. hektar er dog faldet.

Sommeren 2018 blev historisk varmt og tørt, med temperaturer i flere dage op til 35 grader og med nedbør som fra starten af februar og hele foråret og hen til midten af august var langt under normalen.

Det ekstreme vejr havde negativ indflydelse på såvel udbytter som stivelsesindhold kartoflerne. 

Det skriver Karup Kartoffelmelfabrik i en pressemeddelelse. 

Alligevel har kartoffelmelfabrikken præsteret sit bedste resultat nogensinde. Årets resultat blev på 186 mio. kr., hvoraf 171 mio. kr. udbetales som efterbetaling til fabrikkens avlere. Der henlægges 15 mio.kr. til konsolidering.

"Det skal ses i lyset af, at vi ikke var det eneste land i Europa, der har været ramt af tørken. I andre lande har der været fald på op mod 20 procent. Derfor har der stivelsesmæssigt været en underforsyning, som har gjort at der har været gode priser og god efterspørgsel", siger Vagn Nielsen, direktør i Karup Kartoffelmelfabrik til landbrugsavisen.dk.

Den store afsætning på trods af de mindre udbytter at fabrikken har reduceret deres lagerbeholdning. 

Vagn Nielsen kalder årets resultat tilfredsstillende.

Fald i indtægt pr. hektar

Efterbetalingen svarer til 1,90 kr. pr. kg leveret stivelse. Herudover er der udbetalt 0,07 kr. pr. kg stivelse i fragtgodtgørelse. Dette sammenholdt med en a conto afregning på 2,10 kr. pr. kg stivelse har medført, avlerne har opnået en samlet afregning på 4,07 kr. pr. kg leveret stivelse, svarende til gennemsnitlig 730 kr. pr. tons kartofler.

På trods af den store efterbetaling har afregningen i gennemsnit givet fabrikkens avlere et fald i indtægt pr. hektar i forhold til året før.  Indtægten pr. hektar ender på 32.200 kr. pr. hektar imod 34.700 kr. pr. hektar året før.

Kampagnen 2018/19 afsluttedes den 27. januar efter 145 kampagnedøgn i mod 160 dage året før. Der blev behandlet 454.000 tons kartofler med et gennemsnitligt stivelsesindhold på 17,93 procent mod sidste års 481.800 ton med et stivelsesindhold på 18,62 procent.

Fabrikken kørte 3.130 tons igennem pr døgn imod sidste år på 3.010 tons. Der blev produceret 100.000 tons kartoffelmel, hvilket er et fald på ni procent i forhold til året før, hvor der blev produceret 110.000 tons.

Valg til bestyrelsen

På generalforsamlingen var der desuden genvalg til Kristian Møller Sørensen, Bording, David Straadt, Fårbæk og nyvalg til Jens Hansen, Ørum Norddjurs.

Den øvrige bestyrelse består af Anders Dyrberg, Simmelkær, Ole S. Madsen, Ikast, Henrik Madsen, Ørre og Brian Hedegaard, Haunstrup.

Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med Formand Anders Dyrberg, næstformand Kristian M. Sørensen og sekretær David Straadt

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle