Kina skal bygge mange stalde - ellers står danske svineproducenter klar

Asger Krogsgaard, næstformand i L&F, er optimist, når det gælder markedsmulighederne i Kina.

De kinesiske munde synes umættelige for tiden. Med et forventet indbyggertal på 1,45 mia. mennesker i 2020 skal der produceres voldsomme mængder fødevarer. Særligt på svinekød har Danmark en stor rolle at spille, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Som det femtestørste eksportland til Kina, forventes det, at danske svineproducenter kan levere endnu mere svinekød i de kommende år.

Fredag morgen kinesisk tid, har Landbrug & Fødevarer repræsenteret af Karen Hækkerup og Asger Krogsgaard, næstformand i L&F, holdt møde med Chinese Meat Association. Det er store tal, den kinesiske kødbranche kan berette om.

Sidste år producerede kineserne 53 mio. tons svinekød. Man har brug for at øge produktionen med cirka fem mio. tons de næste tre år, for at kunne følge med befolkningsudviklingen.

"Nu skal man jo aldrig sælge skindet, før bjørnen er skudt, men jeg må sige, at det vækker optimisme, når man hører om kinesernes forventninger til de kommende år. Hvis ikke kineserne selv skynder sig med at få bygget nogle svinestalde og slagterier, så kommer de til at mangle massive mængder svinekød. Det er kød, vi danskere kan levere," siger Asger Krogsgaard.
 
Allerede i 2016 importerede man 62 procent mere svinekød end i 2015. Tallet forventes kun at stige.

"Det er imponerende at høre om de mængder, kineserne forventer at skulle kunne producere i de kommende år. Der bliver da heller ikke lagt skjul på fra kinesernes side, at de får brug for at øge importen yderligere," siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, fra Kina.
 
Landbrug & Fødevarer er repræsenteret ved statsbesøget i Kina, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er med. Tiden er også blevet brugt på at holde møder med organisationer og fødevaremyndigheder. Både for at kunne lave nye aftaler, som den der netop er blevet indgået på eksport af forarbejdet svinekød. Men også for at få en fornemmelse af, hvor det kinesiske marked bevæger sig henad.

Fødevaresikkerhed

De danske fødevarer er i høj kurs. Ikke mindst på grund af den høje fødevaresikkerhed.

"Det er interessant at opleve, at kineserne er meget interesserede i at høre om, hvordan vi i tæt samarbejde med myndighederne lægger alle data frit frem. Gennemsigtigheden i vores produktion er noget, man bliver stolt af at fortælle om, når man sidder overfor kinesiske myndighedspersoner. Den slags vil de meget gerne lære mere om. Og det er også en af årsagerne til, at vi trods vores lille størrelse som land, nu er nummer fem på listen over de lande, der sælger mest svinekød til Kina," fortæller Karen Hækkerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle