Klimaminister om kritik af gasledning til sukkerfabrikker: "Det er simpelthen ikke rigtigt"

Klimaminister Dan Jørgensen tager nu til genmæle mod kritikerne af den gasledning, der skal gøre Nordic Sugar til et grønnere foretagende.

Det vakte kritik fra flere sider, da regeringen i sidste uge fremlagde planer om at anlægge en gasledning til Lolland og Falster.

Kritikerne mener, at man holder fast i brugen af fossil brændsler, i dette tilfælde naturgas, men den holder ikke, mener klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Han påpeger nemlig, at gasforbruget i fremtiden kan erstattes af biogas.

"Desværre tror mange, at en gasledning kun kan transportere naturgas og derfor fastlåser Danmark til at bruge fossile brændsler. Det er simpelthen ikke rigtigt", skriver Dan Jørgensen i et debatindlæg hos Altinget, der fortsætter:

"Allerede når gasledningen er færdig i 2024, vil tæt på 30 procent af gasforbruget være bæredygtig biogas. I 2030 vil cirka halvdelen være biogas, og i 2040 kan biogas levere op til 100 procent fossilfri gas – altså en 100 procent grøn løsning".

vil fastholde jobs

Gasledningen står til at blive en gevinst for Nordic Sugar, der har sukkerfabrikker på Lolland og Falster.

Virksomheden beskæftiger i dag over 350 personer og har 750 leverandører af sukkerroer, og hvis de skal fastholdes i et udsat område, så er der brug for biogas til at understøtte den grønne omstilling for Nordic Sugar.

Ifølge ministeren gælder tommelfingreglen, at et job på en sukkerfabrik understøtter 14 andre jobs. 

"Virkeligheden er, at den eneste reelle mulighed for regeringen var at bygge en gasledning, der kunne hjælpe Nordic Sugar og understøtte erhvervsudviklingen i området", skriver Dan Jørgensen og slutter:

"Derfor er udvidelsen af Danmarks gasnet både en grøn og retfærdig løsning. Regeringens mål er at eksportere Danmarks klimaløsninger - ikke vores klimaudledninger".

Dan Jørgensen påpeger desuden, at ingen sukkerproducenter på kloden er lykkedes med at elektrificere 100 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle