Kontrollen virkede - forkert foder blev stoppet

Ved en fejl leverede Daka i sidste uge ureglementeret foder til en række svineproducenter. Grisene blev kortvarigt tilbageholdt, og alle stalde skal nu rengøres for Dakas regning

Hos Daka er man meget ked af fejlen, der skete, da en chauffør med kategori 1 svinefedt, der ifølge EU-regler ikke må bruges  i svinefoder, blev kørt til den forkerte af Daka's fabrikker og blandet i en større portion svinefoder.

"Det er en menneskelig fejl, og det er aldrig sket før i de ti år, jeg har været i Daka", fortæller Per Dunkelskov Thomsen, udviklingsdirektør i Daka.

”Daka har nu fjernet det meste af det forurenede foder ude hos landmændene, og de berørte parter er instrueret i hvordan der skal gøres rent efter dette. Mange steder er det allerede sket her i weekenden.”

DAKA BETALER RENGØRING

Han forklarer, at kontrolmekanismerne fangede fejlen, men at det skete for sent til at forhindre, at producenterne fik leveret foderet.

Fedtet har været blandet i noget andet foder, og dermed har udredningsarbejdet gået på at spore, spærre og risikovurdere dette foder.

"Vi har fået det indkapslet via vores sporbarhedssystem.. Vi er rigtig trætte af den her situation, for vi gør så meget ud af de her sikkerhedsprocedurer".

Landmændene skal ikke forvente at få tab på grund af sagen, melder udviklingsdirektøren.

"Det må ikke anvendes til foder og der skal ryddes op, og det skal gøres grundigt. Det må så koste, hvad det koster", konstaterer han.

"Vi holder landmændene skadesløse".

SLAGTERIER: HOLDER GRISE TILBAGE

Tican meldte fredag eftermiddag, at de havde to af de leverandører, der blev ramt.

"Vi fik besked i går og de leverandører kan ikke levere, før Fødevarestyrelsen har afgjort, om forbruget af foder udgør en risiko", konstaterede direktør i ejerservice hos Tican Fresh Meat, Henrik Bækstrøm.

Danish Crowns pressechef Jens Hansen oplyser, at han ikke kender til, at Danish Crown-leverandører skulle være ramt af sagen.

FØDEVARESTYRELSE: PÅBUD - MEN GRISENE ER SIKRE

Hos Fødevarestyrelsen meldte souschef i enheden for dyresundhed Tim Petersen sidst på eftermiddagen fredag, at man nu har behandlet sagen.

"Vi sendte et påbud af sted til de berørte svineproducenter om, at de straks skulle holde op med at bruge foderet. Derudover skal de få rengjort deres blandeanlæg, aftømt deres fedttank og rengøre begge passende. Og så skal de naturligvis skaffe noget andet foder", forklarer souschefen.

Myndighederne mener, at de tilbageholdte grise er fuldt ud sikre at levere til slagterierne.

"Vores standpunkt er, at man godt må slagte de grise. Vi har vurderet sagen herfra og vurderer, at risikoen er ekstemt lav. Der er ikke nogen risiko ved slagte de grise", siger han og tilføjer:

"Det skyldes, at fedtet er behandlet meget omfattende med en tryksterilisering, så alle virus og bakterier er slået ihjel. Alt, hvad der kan være farligt for svin,  skulle være fuldstændig dødt. Det er en del af den vurdering, vi har haft. Den anden ting er, at det er ganske kort tid, de har haft det derude, og at koncentrationen er utrolig lav. Der er tale om en tankfuld, der er blevet blandet op i 400 tons foderfedt", siger han.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle