Kurator i BMG-sag: Her er de millioner, vi kan gå efter

Der er ikke mange værdier i konkursboet efter BMG. Men kuratorerne har identificeret nogle aktiver - og rettede samtidig en udbredt fejltagelse.

Kornlagrene var små i det nu kollapsede kornhandelsselskab BMG fra Randers. Men kuratorerne, der har til opgave at afvikle boet efter den svindelramte virksomhed, har fundet andre værdier, der kan omsættes til penge til gavn for de mange kreditorer.

Det fortalte kurator Søren Christensen Volder, da han tirsdag holdt møde for hele 150 fremmødte hos VKST i Sorø.

Ud over de mange kontrakter med landmænd på alt fra gødning til de kommende års høst, så drejer det sig om et af de andre selskaber i BMG-koncernen.

"Vi har konstateret en meget stor forudbetaling til et søsterselskab til BMG, nemlig NitroNord, der handlede med flydende gødning. En del landmænd har entreret med BMG om flydende gødning, men her har man taget ordren og placeret den videre i NitroNord. BMG har som temmelig stor kunde i NitroNord forudbetalt 6 mio. kr. tilbage i december", forklarede Søren Christensen Volder.

"Dem vil vi kunne få tilbage igen, så de indgår i konkursboet".

Spar Nord sidestillet med landmænd

Samtidig gjorde kurator det helt klart, at Spar Nord - sådan som medierne ellers tidligere har berettet - ikke står foran landmændene i køen til at få penge.

"Spar Nord har ikke virksomhedspant. De har fordringspant", forklarede han de fremmødte og korrigerede dermed virksomhedens eget regnskab fra 2017, hvor dette ellers fremgår.

"Det vil sige, at de fakturaer, der bliver udstedt, først går til Spar Nord. Men de har ikke virksomhedspant".

Hvad angår øvrige værdier i virksomheden, er der ikke mange. Alle lokaler, inklusive hovedkontoret i Randers, var lejede. Og kornlageret var ej heller omfattende.

"Kornlageret er ikke så stort, som det burde være. Vi vurderr, at der er 700-800 tons korn. Det ved I næsten bedre end jeg, hvad er værd. Det er noget af det, vi vil søge at få solgt", konstaterede Søren Christensen Volder.

Den sidste mulighed for penge til konkursboet - og dermed kreditorerne - er, hvis man søger erstatning hos ledelse, revisor, bestyrelse eller andre for ikke at have levet op til deres ansvar. Men dette er alt for tidligt at afgøre, sagde kurator, der afventer en gennemgang fra revisorfirmaet EY på, hvad der faktisk er foretaget af transaktioner i BMG.

Landmænd kan løfte moms af

Mod normal praksis vil kuratorerne forsøge allerede i slutningen af februar at komme med et estimat på, hvor stor en dividende, der vil blive til kreditorerne. Altså, hvor mange penge, de kan samle sammen, når de gør konkursboet op, og uddele til de mange, der har lidt tab.

Formålet her er, at landmændene dermed kan bruge denne opgørelse i deres momsregnskaber.

"Hvis vi siger, at vi forventer ikke, at dividenden bliver højere end 25 procent, så vil I kunne løfte momsen for de 75 procent med en cirkulæreskrivelse i hånden", forklarede kurator og understregde, at tallene ikke er forudsigelser, men for at illlustrere problemstillingen.

Der afholdes også informationsmøde om BMG's konkurs onsdag i Aarhus.

Emneord

BMG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle