Kvælstof-udledning ved overdrev stopper bedrift-udvidelse

Landmænd får nej til at udvide.

Brødrene Carl Georg og Niels Lyngs fra Thyholm har fået afvist ansøgningen om at udvide deres minkbedrift.

Det skyldes 4500 kvadratmeter overdrev, der ligger ned til Limfjorden, skriver Lemvig Folkeblad.

»Det var faktisk først, da vi fik afslag fra Struer Kommunes Teknik-og Miljøafdeling, at det gik op for os, at det areal, der blev udpeget som Natura 2000-habitatområde for flere år siden, nu også var blevet kategoriseret som et kalkoverdrev og et paragraf 3-beskyttet område. Den oplysning havde vi ikke fået fra Naturstyrelsen, og Gråkjær Miljøcenter kunne heller ikke finde den optegnelse nogen steder,« fortæller Carl Georg Lyngs til avisen.

Naturstyrelsen har ellers over for landmændene sagt, at det ikke vil få konsekvenser for deres bedrift, at det blev udpeget som Natura 2000 habitat.

Ny mellemrubrik

Kommunen gav afslag på udvidelse på grund af frygt for, at kvælstoffen, der udledes fra dyrene - ikke som gødning, men fordampning - vil blive udledt til vandmiljøet. Landmændene har haft kvæg til at græsse på områderne som naturpleje, og nu mener de, at de havde stået bedre, hvis de blot havde ladet området gro til.

»Jeg kan sagtens forstå hans situation, og at han er frustreret. Så håber jeg, at han er glad for, at han er med til at bevare en smuk natur. Og det tror jeg faktisk, han er,« siger Søren Hald, biolog ved Naturstyrelsen til Lemvig Folkeblad.

Han opfordrer de to landmænd til at klage over sagen.

Faktaboks

Faktaboks

Omsætning

  • 2011: 1 mio
  • 2012: 2 mio
  • 2013: 3 mio.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle