Landbrug og kommune i samarbejde om at få flere ind i landbruget

Samarbejdet bliver en win-win-win for både kommune, landbrug og borgere, lyder det.

En god snes lokale landmand var mødt op hos Sagro i Herning for at høre om projektet Next Stop–Farmerjob, som Herning Ikast Landboforening og Ikast-Brande Kommune har sat i søen.

Formålet er at få flere af de, der ikke har kunnet finde en plads på arbejdsmarkedet, i gang, og til mødet var både kommunens arbejdsmarkedschef, borgmester og formand for arbejdsmarkedsudvalget sammen med repræsentanter for Herning- Ikast Landboforening og Sagro.

Og her har landbruget både tradition for og gode betingelser for at have arbejdspladser, der kan rumme folk med forskellige former for udfordringer.

"Med det her projekt vil vi flytte folk – ikke bare flytte rundt med dem", siger Ib Boye Lauritsen og fortæller, at det også betyder, at der skal være et godt match mellem borgerne og landmændene, så der bliver foretaget en grunding screening, for at chancen for succes er størst.

Win win win

Borgmester i Ikast-Brande Kommune, der også er landmand, Ib Boye Lauritsen slog på mødet fast, at det er en win win win, hvis folk uden tilknytning til arbejdsmarkedet både kan få et mere indholdsrigt liv, samtidig med  at kommunen kan spare udgifter til kommunen kan få mindre udgifter til sociale ydelser, og at landbruget kan få den arbejdskraft, som landmændene efterspørger.

Herning-Ikast Landboforening har medvirket ved at pege på de landmænd, der har en passende produktion, bemanding og kapacitet i øvrigt til at håndtere nye medarbejdere med udfordringer.

De medvirkende kan få 4000 kroner i måneden, som ”mentorstøtte”. Hertil kommer en bonus på 25.000 kroner, hvis praktikanten ansættes.

I takt med at en praktikant begynder at yde en arbejdsindsats, kan landmanden betale løn, som kun delvist bliver modregnet i praktikantens ydelse, så de reelt får noget ud af det.

Tæt på netværket

Der er ansat to medarbejdere på delt tid, som skal være indgå i processen mellem kommune, borgere og landmænd.
Det er Inger Lene og Brian Bøge Christensen.

"Det er et godt sted at være, for det er her, der er et godt netværk, siger Inger Lene Christensen, der sammen med Brian Bøge Christensen får en række arbejdsdage hos Sagro i Herning.

Brian Bøge Christensen har som inseminør besøgt mange landbrug og har derfor god erfaring med, hvilke typer landbrug og arbejdspladser, der vil være gode til at modtage borgerne.

Fra skepsis til begejstring

Minkavler Ib Nielsen fra Isenvad var skeptisk over for projektet, da han kom til mødet, men blev meget positiv, da det var slut.

Han har i forvejen erfaringer med at have flok i flexjob. Han har oplevet både gode og dårlige eksempler, men han tror, at den tættere kontakt mellem landmænd, kommune og borger, som projektet lægger op til, vil gøre en forskel.

Han har derfor sagt ja til fortsat at være med i projektet. Og det er ikke fordi, det giver ham som arbejdsgiver de store gevinster.

"Men mit hjerte banker for at hjælpe andre. Det er ikke lige nu, vi har overskud i minkbranchen, men hvis vi kan hjælpe andre, er det jo også overskud", siger han.

Projektet  skydes for alvor i gang efter sommerferien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle