Let at se hvor man taber penge

"Med udbyttemåler på mejetærskeren er det let at se, hvor man taber penge," fastslår Grzegorz Nowak, innovationskonsulent hos AgroTech, som blandt andre står bag Farmtesten.

"Ofte bliver alt kornet jo bare blandet sammen, og så ved man ikke, hvad den enkelte mark eller dens forskellige områder har givet. Kan man i stedet se det på et kort, kan man bruge det til omkostningsstyring. Det kan jo vise, hvilke områder man tjener bedst på at dyrke," foreslår han.

Grzegorz Nowak var overrasket over, hvor lette udbyttemålerne var at kalibrere.

"Det hele foregår over computeren, når man har vejet det første læs korn på en brovægt," siger han men påpeger, at der i praksis er stor forskel på målernes resultat, når høstforholdene svinger. Og navnlig hvis man ikke får kalibreret måleren ordentligt fra starten.

"Unøjagtigheden kan blive stor, så på nogle marker skal man ikke tolke for meget på tallene," lyder erfaringen.

En faldgrube for piloter, der er uøvede i udbyttemåling, er, hvis de glemmer at stoppe jobbet samt starter et nyt i maskinens computer, når der skiftes mark.

"Så bliver alle registreringerne lavet i sammenhæng og kan ikke bruges på markniveau," advarer han.

I praksis oplever Grzegorz Nowak, at der er stor forskel på, hvordan folk bruger tallene.

"Mange er i tvivl om, hvordan de skal fortolke dem. Det er noget, man bør gøre i samråd med sin planteavlskonsulent," tilråder han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle