Landmand: Afgræsning bør ikke definere dyrevelfærd

Udvalgt til weekend: Mælkeproducent er skuffet over, at afgræsning sidestilles med dyrevelfærd i ny hjertemælksordning.

Man ser ned på en stor del af dansk mælkeproduktion, når afgræsning defineres som dyrevelfærd og er adgangen til at få to eller tre hjerter i den kommende hjerteordning for mælk.

Det mener mælkeproducent Lars Jeppesen, Svinninge, som er ærgerlig over, at kriterierne i hjerteordning mere tegner til at afspejle følelser end fakta.

Han anfægter ikke, at dyrevelfærden ikke er god hos de kolleger, der har dyrene på græs. Men dyrene kan have det lige så godt inde, mener han.

"Men det tager man fagligt set ikke hånd om. Nu går vores egne organisationer og mejerier med på, at afgræsning er bedre, selv om det ikke er bevist", siger Lars Jeppesen.

Selv har han lerjord rundt om hele stalden, og det vil derfor være praktisk umuligt at lukke køerne ud.

"Men vi er meget bevidste om dyrevelfærden inde i stalden, men det tillægges ingen værdi i ordningen", forklarer han.

Uden mulighed for afgræsning kan Lars Jeppesen kun opnå et hjerte og en beskeden merpris på 0,25 eurocent pr. kg mælk.

Få kan få tre hjerter

Kriterierne for hjerteordningen betyder ifølge Lars Jeppesen også, at der i Arla-regi kun er én landmand, hvis produktion kvalificerer sig til tre hjerter.

"Det er da heldigt for vedkommende, men det viser også, at man sætter barren for højt. Jeg vil da mene, at vi er mange, som burde få tre hjerter for det niveau af dyrevelfærd, vi allerede tilbyder i dag", siger han.

Rent fodringsmæssigt ser han heller ingen fordele i at få køerne på græs. I dag fodrer han med 80 pct. biprodukter fra grøntsagsproduktion og 20 pct. majsensilage og tilskudsfoder.

"Vi laver mælk af noget, som andre smider ud. Jeg kan allerede nu se, at det får stor positiv betydning for vores klimaaftryk her på bedriften, og så er det da ærgerligt, at vi skal trykkes på hovedet med, at dyrevelfærden ikke er god nok", mener han.

Hjælper forbrugerne

Hos Arla Danmark ser PR-chef Jesper Skovlund positivt på den nye hjerteordning, som hjælper forbrugerne med at navigere. Han pointerer, at det er Fødevarestyrelsen og ikke Arla, som sætter rammerne for ordningen.

Når afgræsning indgår i to hjertekategorier skyldes det, at de fleste forbrugere opfatter køer på græs som god dyrevelfærd. Derfor belønnes det i hjerteordningen.

"Det betyder ikke, at man ikke kan have dyrevelfærd i top i besætninger, der ikke kommer på græs. Det kan man sagtens", siger Jesper Skovlund.

Han tilføjer, at alle Arlagårde lever op til høje kvalitetskrav til dyrevelfærd, og der er fordele ved både stald- og græsliv. Det er de lokale forhold, der afgør, om det er bedst for køerne at være på græs eller i stald, og derfor lader Arla det altid være op til landmanden at vurdere, hvad der er det bedste for hendes eller hans køer.

"I alle tilfælde er det vigtigt at understrege, at moderne stalde er designet til at sikre høj dyrevelfærd", siger Jesper Skovlund.

Faktaboks

Hjerter på mælken hos Arla i 2020

  • Fra 1. januar vil Arla udstyre sin Arla Øko serie med to velfærdshjerter.
  • I andet kvartal af 2020 vil Arla sætte to velfærdshjerter på Arla 24 og tre hjerter på sin Essens-serie.
  • I andet eller tredje kvartal vil Arla sætte det ene velfærdshjerte på sin private label produkter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle