Landmand: Værd at huske på det fantastiske frie landmandsliv

Selvom 2016 har været det værste i 24 år for mælkeproducent Per Pedersen, så nægter han at beklage sig. ”Jeg har et fantastisk liv – det frie liv”.

Kulden bider i kinderne, men indenfor tør gulvvarmen hurtigt de frosne tæer op. Per Pedersen er lige kommet fra stalden. Han smiler hjerteligt, for selvom der altid er noget at lave på gården, så bestemmer han selv, hvornår formiddagskaffen skal indtages.

”Jeg har et fantastisk liv – det frie liv, hvor jeg helt selv bestemmer, hvornår jeg vil arbejde. Det er værd at huske på i hårde tider”, påpeger mælkeproducent Per Pedersen i en nyhed fra Djursland Landboforening.

Han husker tilbage på tiden, da børnene var små. Han var der til at tage sig af dem, når de var syge. Det var også ham, der kørte dem til tandlæge og lærte dem, hvordan de skulle færdes i trafikken. Han var hjemme, når de kom fra skole, og var der en morgen, hvor de tre børn var helt umulige, så kunne morgenkaffen strækkes en ekstra halv time, så hustruen kunne få en hjælpende hånd. Det er noget som ifølge Per Pedersen har skabt gode minder for hele familien.

”Et af mine børn blev engang spurgt, hvad hans forældre lavede. Han svarede, at hans far var hjemme. Det blev jeg egentlig så glad for”, fortæller den 48-årige landmand.

Tredje generation

Per Pedersen var blot 24 år, da han købte forældrenes gård, som har været i familien siden 1946. Han har alle dage været bidt af landbruget, dyrene og traktorerne og det er svært for ham at definere, hvad der præcis gjorde, at han ville være landmand.

”Det fandt jeg i virkeligheden først ud af, da jeg blev ældre og fik børn, men der var bare noget inden i mig som sagde ”Yes” det her er bare livet”, forklarer han.

Da han overtog gården havde den bare 25 køer og 44 hektar jord. Per Pedersen måtte pænt vente to år, før han kunne købe en mælkekvote. I mellemtiden havde han 100 slagtekalve, og fik muligheden for at prøve landmandslivet af. Efter de to år var han ikke i tvivl. Han byggede derfor en løsdriftsstald med malkegrav til 80 køer.

”Jeg var godt klar over, at vi selv skulle skabe vores fremtid. Derfor har vi løbende bygget til”, understreger Per Pedersen.

I dag har Per Pedersen 150 køer. Han har opkøbt fire gårde og ejer i dag 160 hektar jord. Han elsker fortsat at arbejde i og med naturen og nyder stadig de stille morgner, hvor byen stadig sover og vildtet bevæger sig frit. Han trives i den friske luft dagen lang og har aldrig fortrudt, at det var køerne, som han i sin tid valgte at arbejde med. 

Video: Se dansk verdenspremiere på selvkørende stortraktorMaskiner 12. december · 11:04

”De er gode og tillidsfulde dyr, som man kan have kontakt med. De har altid givet mig en ro. Jeg ved faktisk ikke hvorfor”, fortæller han og fortsætter:
”Jeg kender alle mine dyr, og de kender min stemme”.

Det sure med det søde

Men ligesom alle andre har Per Pedersen også dage, hvor livet er mere surt end sødt, og hvor politiske beslutninger bliver trukket ned over hovedet på ham, så han føler sig magtesløs. 2016 har ifølge Per Pedersen ikke været skide sjovt, og der er blevet sparket mange huller i jorden.

”Jeg vil helst ikke beklage mig, men økonomisk set, så har dette år været det værste i 24 år, men forhåbentlig er der gode tider på vej med prisstigningen på mælk”, fortæller han.

Tiden på kontoret har også været stødt stigende, og det er heller ikke noget, der huer landmanden.
”Det er da træls, men jeg laver det jeg kan, resten bliver sendt ud til konsulenterne i Djursland Landboforening. De har styr på det, og det er rart, siger Per Pedersen.

Per Pedersen savner da heller ikke tiden før 2008 – tiden før malkerobotten, hvor han hver eneste dag klokken 4.15 og 16.15 skulle ud at malke.

”Jeg var begyndt at få ondt i skulderen. Det var ikke godt. Malkerobotten var en stor investering, men jeg har ikke haft ondt i skulderen siden”, fortæller han.

Selvom Per Pedersen synes, at det kunne være sjovt med en fjerde generation på gården, så er der ingen umiddelbar kronprins i huset. Han understreger også, at hvis der er nogen af børnene, som skal overtage, så skal de ville det af hele hjertet.

"Det skal være sjovt, og du skal brænde for det - ellers kommer det aldrig til at virke”.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu