Lange haler: Lidt besværligt, men slet ikke umuligt

Man kan godt producere grise med hele haler, uden at det giver højere dødelighed, men det kræver mere opsyn og hurtig indsats, lød det fra to svineproducenter på et indlæg på Svinekongressen.

På Svinekongressen fortalte Niels Overgaard og Jens Brandt om deres erfaringer med hele haler.

Konklusionen var, at man godt kan producere grise med hele haler, uden at det giver højere dødelighed, men det kræver mere opsyn og hurtig indsats.

»Vi har haft lidt flere halebid, men det har ikke øget dødeligheden«, sagde Niels Overgaard i sit indlæg.

Det var i forbindelse med Seges-projektet Hele haler all in, at han forsøgte sig uden kupering. Han havde uden yderligere ændringer undladt at kupere haler i et par ugehold, som blev fulgt helt til slagtning.

Dernæst undlad han kupering af fem-seks ugehold, som også blev fulgt frem til slagtning. Nu prøver han igen med en stribe ukuperede ugehold.

Hvis der opstod halebid, fik grisene en sæk fyldt med halm. Den kunne de så rette deres interesse mod - og ofte glemte de at bide mere i halerne.

»Hvis vi får halebid, så husk, at en hel hale lettere heler op end en kuperet hale«, lød det fra Niels Overgaard.

Bornholmergrise med lange haler

Jens Brandt leverer Bornholmergrise, som ud over lange haler blandt andet skal have 30 procent mere plads.

Han erfaring var, at halebid ofte opstod, hvis der havde været problemer med fodringsanlægget, eller når han lige havde leveret de første grise fra stien til slagtning.

»Det har førsteprioritet, at fodringsanlægget kører. Dernæst er vi glade for de små stier, vi har, så vi undgår for meget sammenblanding«, sagde han.

Ser han optræk til halebid, hænger han straks reb/bånd op på stilågen, giver ekstra halm og prøver at finde den gris, der bider.

»Vi har ikke aflivet grise eller fået kasseret grise på grund af halebid«, sagde Jens Brandt.

De to producenters erfaringer stemmer godt overens med de samlede erfaringer fra projektet Hele haler all in.

»Jeg hører fra producenterne, at det kan lade sig gøre at producere med hele haler uden øget dødelighed, men at det kræver opmærksomhed og hurtig indsats«, sagde projektleder Dorthe Poulsgård Frandsen, Seges.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle