Leverandører om slagteriforhandlinger: Der er ikke noget alternativ

Leverandørene til Danish Crown-slagteriet på Bornholm håber, at medarbejderne og Danish Crown kan blive enige om at forlænge aftale, der reddede slagteriet fra lukning.

Medarbejderne på Danish Crown-slagteriet i Rønne på Bornholm og Danish Crown forhandler for tiden om at forlænge den aftale fra 2014, der reddede slagteriet fra lukning.

Danish Crown har meldt ud, at man tilbyder at forlænge aftalen, og onsdag var  der så møde i Fødevareforfundet NNF, der repræsenterer medarbejderne på slagteriet.

NFF skriver i en pressemeddelelse, at man ikke har nogen kommentarer til udspillet, og heller ikke tillidsmand Thomas Hansen vil sige noget om, hvad medarbejderne på slagteriet overvejer.

"NNF ønsker, at forhandlingerne om medlemmernes fremtid tages ved forhandlingsbordet og ikke i pressen", skriver forbundet.

"Der er ikke noget alternativ"

Hos leverandørerne til slagteriet, de bornholmske svinebønder, håber man, at parterne bliver enige, så Bornholm fremover har et slagteri på øen.

"Der er ikke noget alternativ i min optik. Det er ikke ligefrem nogen god historie dyrevelfærdsmæssigt, hvis vi skal sejle vores grise til fastlandet for at komme på slagteriet", siger svinebonde Jesper Jørgensen, der driver Krusegård ved Hasle, og han tilføjer, at eventuelle lugtgener på færgen vil kunne skade turismen.

I aftalen fra 2014 forpligtede svineproducenterne sig til at levere 50.000 ekstra grise om året til slagtning fra 2016 og frem.

Ifølge Danish Crown nåede leverandørene op på 65.000 ekstra svin i det seneste regnskabsår.

har en god fornemmelse

"Vi vil gå rigtigt langt, og vi har virkelig lagt os i selen for at levere grise", siger en anden svineproducent, nemlig Lars-Ole Hjorth-Larsen, der er også er formand i Bornholms Landbrug & Fødevarer:

"Jeg håber selvfølgelig, at man bliver enige om at fortsætte, og det har jeg også en fornemmelse af, at man bliver".

Hvad den fornemmelse bygger på, vil han dog ikke uddybe af hensyn til parterne i forhandlingen. Han synes dog, at udspillet fra Danish Crown ser fornuftigt ud.

"De siger, at de gerne vil slagteriet, og at man fortsat gerne vil investere i det. Det er vigtigt, og det kan være med til at opnå den effektivisering, der skal til, så man når besparelserne".

effektiviseringer skal spare penge

Ifølge aftalen fra 2014 skal Danish Crown nedbringe de årlige omkostninger med 25 millioner om året, og det er man ikke nået i mål med. Der mangler stadig 8-10 millioner kroner om året.

Der kan investeringer i effektivisering spille ind for at skære i produktionen på slagteriet virker ikke realistisk, lyder det.

"Jeg havde egentlig tænkt, at man kunne skære grisene i halve på slagteriet og sejle dem til udbening et andet sted. Men Danish Crown siger, at hygiejneomkostningerne er de samme, så det vil ikke batte meget, for det er ikke de hænder, der skærer i grisen, der er det dyreste", siger Jesper Jørgensen fra Krusegård og fortsætter:

"Men det er helt sikkert også mest ønskværdigt at holde så mange arbejdspladser her på øen som muligt".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle