L&F-direktør: Energikrisen er alvorlig og virksomhederne skal have hjælp

Energikrisen og de høje priser presser fødevareerhvervet, der skal have hjælp til at komme over på andre energiformer end gas. Det melder L&F-direktør Flemming Nør-Pedersen.

Danmark risikerer i værste fald at stå i en situation, hvor der er decideret mangel på energi til vinter. 

Sådan lød det fra klimaminister Dan Jørgensen på et pressemøde torsdag eftermiddag. I det tilfælde, er der en nødplan klar, som blandt andet indebærer at lukke for gassen til en række ikke-beskyttede gaskunder såsom Arla og Danish Crown, men i forsøget på at undgå en mangel-situation sætter man nu ind med en række energi-tiltag. 

Det handler blandt andet om, at man i på tværs af EU vil begrænse energiforbruget og et prisloft på russisk gas. Alle tiltag, som man hilser velkomne hos Landbrug & Fødevarer.

Det fortæller Flemming Nør-Pedersen, direktør for medlemmer og markeder i L&F.

- L&F ser positivt på forslagene om, at EU i fællesskab reducerer energiforbruget, stiller likviditetsgarantier, og sætter indtjeningsloft for fossil olie og gas samt et muligt prisloft for russisk gas, siger han i en skriftlig udtalelse. 

Men de høje energipriser presser allerede fødevarevirksomhederne, der har brug for hjælp, understreger Flemming Nør-Pedersen.

- Vi står i en alvorlig energikrise, hvor både den usikre forsyningssituation og de meget høje energipriser presser fødevareerhvervet voldsomt. Derfor skal der være fuld fokus på at hjælpe vores virksomheder hurtigt over på energialternativer, udtaler han.

Fælles tiltag i EU

 Flemming Nør-Pedersen peger især på, at det for virksomhederne er vigtigt, at der vedtages fælles regler i EU for at undgå, at der opstår ulige konkurrencevilkår mellem landene.

- Det er nødvendigt, at man på EU-niveau hurtigst muligt får en ny drøftelse og truffet beslutning om de nødvendige tiltag, som kan hjælpe produktionsvirksomheder, der er hårdt ramt af den nuværende helt ekstraordinære energikrise, siger han.

- De europæiske lande skal fortsat stå samlet og koordineret, og nye krisetiltag bør fastholdes på EU niveau. Det er vigtigt at undgå en situation, hvor der indføres vidt forskellige nationale tiltag, der overordnet set kan modvirke et fælles europæisk energimarked og forværre konkurrenceforholdene mellem landene, understreger han.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle