L&F fik underskud på 53,7 mio. kr.

L&F vil styre økonomien strammere og sikre økonomi i balance.

Regnskabet for Landbrug & Fødevarer blev klart utilfredsstillende i 2013. Det satte såvel formanden, Martin Merrild og koncernøkonomidirektør Lars Daugaard en stor fed streg under, da de fremlagde regnskabet for de delegerede torsdag på delegeretmøde i Herning.

Landbrug & Fødevarer havde i 2013 en omsætning på 1.481 mio. kr. -  55 mio. kr. højere end i 2012. Resultatet i blev et underskud på 53,7 mio. mio. kr. Primærsidens andel af underskuddet var 39,8 mio.

Underskuddet stammer primært fra aktiviteterne på Axelborg (-16 mio. kr.), og fra Videncenter for Svineproduktion (-21 mio. kr.). Videncentret for Landbrug  klarede sig noget bedre (-4 mio. kr.) og Landbrugsmedierne gav et overskud på godt en mio. kr. 

Budgetoverskridelser

Underskuddet i VSP  skyldes især tilbagebetalingskrav fordi der har været udbetalt midler til aktivitet som ikke har været tilskudsberettiget.

28 mio. kr. af underskuddet, det vil sige over halvdelen, skyldes fortidens beslutninger og problemer. Men syv mio. kr. af underskuddet på primærsiden skyldes budgetoverskridelser.

Ifølge Martin Merrild har primærbestyrelsen nikket til fire mio. kr. i årets løb, blandt andet fordi der skulle være en ekstra indsats i forhold til vandplaner. Men tre mio. kr. er overskredet uden bestyrelsesmandat. Men det går ikke mere, påpeger han.

»Fremtidige meraktiviteter skal være finansieret, inden de går i gang,« siger Martin Merrild og fortsætter.

»Med regnskabet for 2013 har vi sat en streg i sandet. Det har i en årrække været kutyme, at budgettet godt kunne udvides i løbet af året. At man kunne få syndsforladelse ved merforbrug, og at det var okay at spise af egenkapitalen. Det er slut nu.«

Vi har fået meget for pengene

Martin Merrild understreger dog også, at selv om der er spist af egenkapitalen, har landmændene fået meget for pengene. 60 mio. kr. ud af egenkapital-reduktionen på 173 mio. kr. siden 2008 blev brugt til at gennemføre kampagnen om den nye fortælling.

»En kampagne som gør, at landbruget nu er godt på vej til at få en ny placering i samfundet,« siger han.

For at sikre de fremtidig indtægter har bestyrelsen indstillet en kontingentforhøjelse, så indtægterne stiger med 11 mio. kr. i forhold til 2014 – svarende til i alt 61,8 mio. kr.

Emneord

l&f

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle