L&F: Nej til Brexit-aftale skaber stor usikkerhed

Landbrug & Fødevarer ærgrer sig over nej til Theresa Mays brexit-aftale. Det skaber stor usikkerhed blandt danske fødevarevirksomheder og landmænd.

Det britiske parlament har i dag stemt nej til den brexit-aftale, som Storbritanniens premierminister, Theresa May, har kæmpet for de seneste måneder.

Med afvisningen af aftalen er parterne et skridt tættere på et hårdt brexit, når Storbritannien med stor sandsynlighed endegyldigt forlader EU den 29. marts.

Usikkerheden omkring, hvad der kommer til at ske, skaber bekymring blandt fødevarevirksomheder og landmænd i Danmark, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

"Storbritannien er et meget betydningsfuldt marked og har længe været en tæt samarbejdspartner for den danske fødevareklynge. Vi havde naturligvis håbet på, at aftalen var gået igennem, så vores medlemmer kunne have fået større vished for handlen med Storbritannien i fremtiden. Det er en alvorlig situation", siger Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Et hårdt brexit kan føre nye handelsstrømme og flere handelsbarrierer med sig.

"Vi håber og forventer stadig, at der kommer en aftale i hus. Samtidig må vi også anerkende, at et hårdt brexit kan blive en realitet. Vi har i fødevareklyngen længe været i gang med at forberede os på det scenarie, og det arbejde fortsætter nu", uddyber hun.

Øget bemanding

Det indebærer bl.a., at der sikres kapacitet og ressourcer hos myndighederne til at håndtere de nye og mere vanskelige samhandelsregler.

Når Storbritannien træder ud af EU, vil landet blive betragtet som et 3. land. Det kan betyde, at stort set alle fødevarer, som fremover eksporteres til Storbritannien skal ledsages af eksportcertifikater.

"Der kan opstå et betydeligt behov for at øge bemandingen i Fødevarestyrelsen til at håndtere dokumenter samt øget toldbehandling", forklarer Anne Arhnung.

Danmark eksporterer årligt fødevarer for 12 mia. kr. til Storbritannien.

"Vi har gradvist indstillet os på, at Storbritannien kan blive et mindre vigtigt og måske mere kompliceret marked. Derfor satser vi i stigende grad på at udvikle nye eksportmarkeder", siger Anne Arhnung og fortsætter:

"Når det er sagt, så håber vi selvfølgelig stadig til det sidste, at der findes en løsning inden slutningen af marts. Det er vigtigt, at der er vilje til at finde en vej frem. Vi må afvente de demokratiske processer i Storbritannien, men står klar til at lytte og hjælpe vores medlemmer".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle