LMO advarer: Økonomisk gevinst hos økologer kan forsvinde

LMO opfordrer nye økologer til at være grundige, når de omlægger, så de undgår faldgruber.

"Tidligere var det typisk små landbrug eller mælkeproducenter, men nu er det alle typer landbrug, der er interesserede i mulighederne for at omlægge til økologisk produktion."

Sådan beretter Peter Mejnertsen, chef for LMO Økologi.

For at hjælpe de nye økologer korrekt i gang er LMO Økologi med i projektet ’Kom godt i gang med økologisk produktion’, som er udviklet hos Seges Økologi.

"Der er et økonomisk incitament for 99 procent af de landmænd, som i dag lægger om til økologi, men hvis ikke de gør det godt, så forsvinder den økonomiske fordel hurtigt. Gevinsten kan hurtigt forsvinde, hvis ikke man sætter sig godt ind i f.eks. de nye dyrkningsmetoder," påpeger Bendt Jensen, økologikonsulent i LMO Økologi, i en pressemeddelelse.

Han nævner, at det f.eks. er meget vigtigt at få timet frigivelsen af den for økologer ofte sparsomme kvælstof, som er fikseret af forrige afgrøde. Det gælder, hvad enten kvælstoffet stammer fra en evt. kvælstoffikserende grøngødning eller en kvælstoffikserende afgrøde, der høstes til modenhed. Grøngødninger kan variere meget i omsætningshastighed, udvintringstidspunkt m.m.

Også jordtypen skal tages i betragtning, når der vælges grøngødning. Er der tale om en kvælstoffikserende afgrøde der høstes til modenhed er det af samme grund afgørende, at man får valgt den rigtige type efterafgrøde på jordtypen.

Tilbud om grupperådgivning

I dag er en gruppe af helt nye økologiske produktionslandmænd til grupperådgivning hos den erfarne økologiske landmand Jens Jacob Janfelt fra Galten, som har drevet økologisk planteavl siden 1998. Med til mødet er også Bendt Jensen og Peter Mejnertsen fra LMO Økologi.

"Der er mange ting at være opmærksom på som ny omlægger, og derfor har vi valgt at tilbyde vores nye økologer at deltage i grupperådgivning i ERFA-grupper. Grupperne består af andre nye økologer og med vores rådgivere som tovholdere. Desuden tilbyder vi individuelle rådgivningsforløb ude hos landmanden til en meget reduceret pris," forklarer Peter Mejnertsen, økologichef i LMO.

Erfaren økolog deler sin viden

"Jeg vil gerne investere nogle timer i at give mine erfaringer videre til nye økologer. De behøver jo ikke lave de samme fejl, som jeg har gjort, så hvis jeg kan være med til at hjælpe dem, så gør jeg gerne det. Samtidig får jeg også selv nogle input, og jeg synes, at det er interessant at høre, hvad de går og arbejder med, så derfor spurgte jeg også meget ind til for eksempel, hvorfor de havde valgt at lægge om," fortæller Jens Jacob Janfelt.

Han håber, at deltagerne fik et par gode råd med sig hjem, og især at de husker, at det er vigtigt at holde markerne rene for ukrudt i den første sæson, det vil spare dem for meget arbejde i fremtiden.

Bedriftsbesøg er kernen

Den nystiftede ERFA-gruppe består af nye økologer fra alle faggrene, der er kvægfolk, planteavlere og frilandsgriseproducenter. 

"Vi valgte fra start at indlægge mange besøg, med det mål at flytte viden fra erfarne økologer til nye økologer gennem bedriftsbesøgene. Ved hvert besøg var der fastlagt et tema, som for eksempel her hos Jens Jakob Janfelt, hvor temaet er ’Samarbejde’," forklarer Bendt Jensen, Økologikonsulent i LMO Økologi.

På besøget kom gruppen rundt på fire af Jens Jacob Janfelts marker, og hvert sted fortalte Jens Jacob Janfelt om tankerne og bearbejdningen af den pågældende mark. Samtidig supplerede Peter Mejnertsen og Bendt Jensen fra LMO Økologi med information.

Opfordrer til samarbejde

Fokus ved dagens besøg er det samarbejde, som Jens Jacob Janfelt har indledt med en økologisk mælkeproducent. Samarbejdsaftalen omhandler salg af grovfoder til en ny økologisk mælkeproducent i nabolaget.

De aftalte en fast pris på forhånd pr. ha. i tre år, og det er en fin pris, fortæller Jens Jacob Janfelt. Tættere på det præcise beløb kommer vi ikke denne eftermiddag, men han afslører dog, at hans afsæt var, at han kunne producere 5 tons korn pr. hektar, så det var det udgangspunkt, han regnede fra.

"Set udefra som rådgiver ser det ud til, at der er en god balance i den samarbejdsaftale. De har lavet et simpelt set-up, der er nem at gennemskue for begge. Jeg vil klart opfordre de nye økologer til at kigge efter samarbejdsmuligheder med andre landmænd, det kan der være store fordele ved," opfordrer Peter Mejnertsen. 

Fik vigtig viden med hjem

Kristian Kjeldsen er en af de nye økologer, som har deltaget i hele LMO’s forløb her i efteråret. Han er netop nu i gang med at lægge 400 hektar om til økologisk drift og har været på ERFA-besøg hos tre bedrifter i efteråret.

"Det var interessant at se tre forskellige bedrifter, og dermed tre forskellige strategier. På den måde kunne jeg sammenholde de informationer, jeg fik, med det jeg har hjemme, og så plukke de ting ud, som jeg mener er relevante. Hos Jens Jacob Janfelt var jeg meget optaget af hans måde at håndtere ukrudtet på, som klart er et vigtigt aspekt i omlægningen. Mulighederne for at indlede et samarbejde skal bestemt også undersøges nærmere," siger Kristian Kjeldsen, der ønsker at fortsætte i ERFA-gruppe.

Skal man strigle eller radrense?

Jens Jakob Janfelts samarbejde med en mælkeproducent gør, at han forholdsvis let kan styre ukrudtet, kun udstyret med en strigle. Men er samarbejdspartneren derimod en grønsagsproducent, som gruppen også har stiftet bekendtskab med i grupperådgivningen, så vil kravene sandsynligvis være noget større. Da vil det være klogt også at udstyre sig med en radrenser. Her vil det nemlig være altafgørende, hvad tidsforbruget til håndlugningen er, lyder det fra LMO.

Faktaboks

Der er ca. 3.000 registrerede økologiske landmænd i Danmark, men det tal stiger hastigt måned for måned.

Her i 2016 er der indtil nu kommet 500 ansøgninger ind om omlægning til økologisk landbrug, og nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at over 1.100 landmænd næste år vil omlægge til økologi.

Fakta om ’Økologisk startpakke’ fra LMO

I de individuelle forløb har rådgiverne fra LMO i samspil med landmanden udviklet en plan, som får bedriften gennem omlægningsfasen på den bedst mulige måde både fagligt og økonomisk. For alle omlæggere skal der være fokus på at sikre kontrol med ukrudt fra første år med økologi, og for husdyrbrugere en sund og effektiv husdyrproduktion.

ERFA-grupperne er delt op i deltids- og produktionslandmænd. I grupperådgivningen til produktionslandmændene blev forløbet tilrettelagt i samarbejde med grupperne og deres ønsker.

Grupperådgivningen til deltidslandmændene var ligeledes med udgangspunkt i bedriftsbesøg, for at vise deltagerne de praktiske færdigheder, der skal til for at få succes med økologi i mark og stald.

Seges Økologi står bag projektet ’Kom godt i gang med økologisk produktion’, som LMOs ’Økologisk startpakke’ er en del af.

Projektet er støttet af midler fra Promilleafgiftsfonden for landbrug.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle