Lykkedes ikke at udrydde mårhunden i 2015

Mårhundens bestand holdes nede - og begrænses til Jylland.

Naturstyrelsens mål var at udrydde mårhunden i Danmark ved udgangen af 2015. Men det er formentlig ikke realistisk at opnå.

Sådan lyder det fra styrelsen, efter indsatsen er blevet evalueret af rådgivningsfirmaet Cowi.

Siden den første mårhund blev set i Jylland i 1980, har den invasive art været under skarpt opsyn. I 2010 udarbejdede Naturstyrelsen en indsatsplan for mårhund, som løber frem til udgangen af 2015.

Der er dog også positive elementer, vurderer Styrelsen selv. Rapporten viser, at indsatsen har været effektiv, da den har sikret, at bestanden af mårhund formentlig ikke er vokset. Samtidig er det lykkedes at forhindre mårhund i at sprede sig fra Jylland til andre dele af landet.

"Vi har lært meget om mårhund de sidste fem år, og vi er blevet væsentlig bedre til at fange dem, fordi vi kan se hvilke metoder, der virker. Selvfølgelig ville det have været dejligt, hvis vi kunne sige, at Danmark var blevet mårhundefrit, men det er slet ikke realistisk. I stedet skal vi holde bestanden nede særligt i vores vigtige fuglebeskyttelsesområder, og holde dem fra at sprede sig til øerne," siger biolog Hans Erik Svart, Naturstyrelsen.

Mårhunde er uønskede i Danmark, da de er en trussel mod padder og såkaldt jordrugende fugle, og samtidig kan mårhunde bære både parasitter og smitsomme sygdomme.

Jægere og styrelse samarbejder

Indsatsen mod mårhund bygger på et tæt samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Naturstyrelsen, hvor mårhunden blandt andet bekæmpes ved hjælp af såkaldte judasdyr, som er indfangede og steriliserede mårhunde, der er udstyret med et GPS-halsbånd. Når dyret sættes fri, finder det en mage, som derved afsløres og enten aflives eller bliver et nyt Judasdyr.

"Der eringen tvivl om, at indsatsen med Judasdyr har været effektiv. Derudover er mange dyr blevet nedlagt af danske jægere, hvilket uden tvivl har været med til at begrænse mårhundens udbredelse i Danmark. Vi mangler stadig viden om, hvor omfattende skader mårhund forårsager i naturen, men det er noget af det, vi vil arbejde med de kommende år," siger biolog Hans Erik Svart.

I løbet af indsatsen er der indrapporteret lidt over 600 døde mårhunde. Mere end 450 mårhunde er nedlagt af Naturstyrelsen, jægere og særligt uddannede mårhundereguleringsjægere, mens de resterende blandt andet er trafikdræbte dyr.   

Først i efteråret træffes der beslutning om, hvordan indsatsen mod mårhund kan fortsætte. Indsatsen er sat til at udløbe ved udgangen af 2015.

 

Faktaboks

Hvis man har set en levende eller død mårhund, er man fortsat velkommen til at indrapportere observationen på tlf.: 5114 0114 (Naturstyrelsen) eller på tlf.: 8888 7500 (Danmarks Jægerforbund).

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle