Måtte høste mens kornlade var i brand: "Vi har ikke sovet vanvittigt godt"

I fredags gik der ild i laden med årets halm og korn ved en gård i Haderslev.

Man tænker, at det sker ikke for en selv, men lige pludselig en dag, så gør det alligevel.

Da Rasmus Martensen i fredags var i færd med at tærske raps, ringede hans kæreste, Line Sand, der sammen med deres søn var hjemme på gården, cirka 2,5 kilometer væk.

Hun fortalte, at laden med årets halm og korn stod i flammer.

I første omgang troede Rasmus Martensen, at kæresten lavede sjov.

"Vi ved godt, brand kan opstå i høsten, men du tænker ikke, det sker for dig. Jeg parkerer mejetærskeren og kører hurtigst muligt hjem i traktoren. Men jeg var ikke længere væk, end jeg kunne se røgen", fortæller Rasmus Martensen.

Ville ikke risikere markbrand

Han er i gang med et generationsskifte på gården med 165 hektar planteavl, der er ejet af far Svend Erik Martensen. Faren er frivillig brandmand og var ved at køre korn fra, da branden opstod ved 18-19 tiden.

"Det er kun min anden høst som selvstændig landmand, så jeg synes, det er lidt tidligt med en brand", fortæller Rasmus Martensen.

Da han ankom, var det lokale brandvæsen Moltrup Frivillige Brandværn og Sommersted Frivillige Brandværn til stede, ligesom Fjelstrup Frivillige Brandværn var fremme med deres tankvogn. På den ene side af laden stod en mark med vårbyg, der ikke var høstet endnu.

"Indsatslederen bad os om at høste, fordi de ville have halmen fra laden ud på marken og samtidig lave et brandbælte. Vi nåede at høste omkring én hektar", siger Rasmus Martensen og fortsætter:

"Men det endte med ikke at blive aktuelt, da de dagen efter lod halmen brænde ud i laden, fordi de ikke ville risikere en markbrand".

Han er i dag, mandag, glad for, at hjælpen var hurtigt fremme.

"Vi er dybt taknemmelige over den hjælp og støtte, alle har ydet i forbindelse med branden".

mistet 600 rundballer

Det aktive slukningsarbejde foregik indtil lørdag formiddag, hvorefter resten af weekenden gik med at kontrollere nedbrændingen.

"Vi har ikke sovet vanvittigt godt. Det er først nu, vi er ved at vende tilbage og fokusere på at få sikret resten af halmen og få værnet om familien", siger Rasmus Martensen.

Årsagen til branden kender de ikke endnu, men Rasmus Martensen fortæller, at de har mistet 600 rundballer, 30 bigballer og et skøn på 400 ton korn. Dog er alt kornet ikke brændt væk.

"Nu starter hele turen med forsikring, og vi har købt halm hos naboer og lejet bygninger for at opbevare halm og korn. Vi er helt færdige med høsten, og vi var også færdige med at bjærge halm, men det begynder vi så på igen", fortæller han.

Med de indsendte fotos deltager Rasmus Martensen i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle