Mejetærsker udbrændte totalt - beredskabet måtte rykke ud to gange

Søndag aften brød en mejetærsker i brand på en mark nær Kolind.

Der var godt gang i ilden søndag tidlig aften, da der udbrød brand i en mejetærsker midt under høstarbejdet på en kornmark nær Kolind på Djursland.

Beredskab & Sikkerhed på Djursland fik meldingen om branden klokken 16:23 søndag eftermiddag, og der var allerede en del flammer, da beredskabet ankom, fortæller indsatsleder Allan Frederiksen.

"De havde selv prøvet at slukke ilden med en pulverslukker, men der var alt for meget ild i den", siger Allan Frederiksen.

Føreren nåede sikkert ud af mejetærskeren, men et mindre område af den nyhøstede kornmark blev brændt af rundt om mejetærskeren, der stod helt udbrændt tilbage.

"De var i gang med at høste en mark med en pænt stor mejetærsker, der udbrændte totalt. Men det spredte sig ikke så meget. Det er heldigvis ikke lige så tørt som sidste år", fortæller indsatslederen.

Måtte rykke ud igen

Det tog beredskabet et par timer at slukke branden, og den sprøjte- og tankvogn, som var kørt ud fra Kolind forlod marken omkring klokken 18.

Få timer senere måtte Beredskab & Sikkerhed fra Kolind dog rykke ud igen, da en forbipasserede så røg fra mejetærskeren, der stadig stod og ulmede.

"Så vi var ude at efterslukke branden. Med så meget varme fra ilden holder kornkammeret og jernet godt på varmen og kan holde gang i en glødebrand", siger Allan Frederiksen.

Allan Fredriksen kan ikke sige præcis, hvordan branden er opstået, men han gætter på, at den er startet i mejetærskeren.

"Jeg kunne se, at skærebordet ikke var så medtaget, så det er nok ikke en sten, men inde i selve mejetærskeren. Men den er brændt så meget, at det er svært at sige noget fornuftigt om nu", foklarer han.

Landbrugsavisen.dk har forsøgt at få fat i landmanden, der ejer maskinen og jorden, men det er ikke lykkedes.


Branden udviklede en del sort røg. Foto: Øxenholt Foto


Det er formentlig en New Holland mejetærsker, der er brændt. Foto: Øxenholt Foto

Stadig tørt nogle steder i landet

Det er den anden mejetærsker inden for den sidste måned, der er udbrændt.

Tirsdag den 10. juli brød der brand i en anden mejetærsker midt i høstarbejdet på en kornmark nær Lunderskov ved Kolding.

Selv om der er kommet en del regn flere steder i landet i de seneste dage, ændrer det ikke på, at det stadig er tørt flere steder i Danmark.

Ifølge DMI er tørkeindekset stadig højt i især i Syddanmark, Fyn og på Sjælland, hvor tørkeindekset ligger på mellem 7 - 9. Også Bornholm er meget tør.

Enkelte steder lige ved grænsen til Tyskland og i det meste af Midt- og Nordjylland er indekset faldet ned til 4 - 6.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle