Minister til utålmodige støttepartier: Så hurtigt kan man ikke reducere husdyrproduktion

Regeringen har ikke en plan for en meget drastisk omlægning af dansk landbrug, lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) til støttepartier.

Står det til partierne der danner grundlag for den nuværende S-regering, så skal husdyrproduktionen i Danmark reduceres, og der skal mere fart på en omstilling til et mere plantebaseret landbrug.

Synspunkterne kom frem igen, da De Radikale og SF onsdag eftermiddag havde fødevareminister Rasmus Prehn (S) i åbent samråd omkring initiativer i forbindelse med en eventuel international fødevarekrise.

Fra Rasmus Prehn (S) lød det, at han har sympati for partiernes ønske om at få sat endnu mere turbo på det plantebaserede, men han henviser også til, at der for ganske kort tid siden er indgået en bred landbrugsaftale omkring grøn omstilling af landbruget, som næsten alle Folketingets partier, står bag.

- Vi har ikke en plan for en meget drastisk omlægning af dansk landbrug, lød det fra fødevareministeren, der flere gange også påpegede, at regeringen er bekymret for såkaldt lækage, altså at produktionen rykker ud af landet, hvis man i Danmark mindsker sin animalske produktion.

- Hvis vores reduktion betyder, at der skrues op for produktion andre steder, så er vi lige vidt, sagde han.

Betvivler lækage

Fra regeringens støttepartier er der sat spørgsmålstegn ved om en reduktion af dansk husdyrproduktion også er lig med, at produktionen stiger tilsvarende i andre. Ifølge SF’s Carl Valentin og Rasmus Nordqvist så de aldrig set dokumentation for, at det er tilfældet. 

Fra Rasmus Prehn lød det, at han ikke kan vide om produktionen også vil stige uden for Danmarks grænser i forhold til det, som man eventuelt reducerer udledningen med i Danmark. 

- Det er jo meget omstridt og meget diskuteret. Nogle mener, at med det produktionsomfang, der er af svinekød i Kina, så er det ikke noget problem for dem at producere mere svinekød, hvis vi skruer ned. Det vil så til gengæld være forbundet med langt større CO2-påvirkning, sagde ministeren.

Han fortæller, at han er med på, at der er beregninger fremme, der betvivler, at lækageeffekten er så stor, som den af andre bliver gjort til.

Ikke skride

Fra Rasmus Prehn (S) lød det henvendt direkte til Rasmus Nordqvist (SF), Carl Valentin (SF) og Zenia Stampe (RV), at han tror, at de har ret langt hen ad vejen, at der ligger en fremtid i en større satsning på plantebaserede fødevarer. 

- Min opgave som minister er at balancere det her på en måde, så der er også er et erhverv, der kan se sig selv i det her. Det er det, jeg prøver at balancere. Jeg forstår godt jeres ønske om endnu mere turbo på, men jeg prøver at holde en hastighed, der gør, at vi kommer hurtigere frem, men vi ikke risikerer at skride ud i svingene, fordi vi har for meget fart på, sagde han.

Til de husdyrkritiske partier påpgede ministeren, at der i øvrigt i første kvartal af 2022 er sket et fald i svinebestanden på 5,2 procent.

- I den landbrugsaftale vi har lavet, der gør vi det langt mere attraktivt at dyrke plantebaseret, og så har vi et vandrammedirektiv fra EU, der gør, at kravet om efterafgrøder er så kravende, så tror jeg alt andet lige, at i løbet af de næste år, der vil være flere og flere landbrugere, der vil skrue lidt ned for det animalske og lidt mere op for det plantebaserede, sagde ministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle