Minkavlere venter stadig på erstatning: "Vi vil bare gerne videre med vores liv"

Minkavlerne er fanget i et tomrum mellem nedlukning og den erstatning, de stadig ikke har fået. Det føles meningsløst, fortæller tidligere minkavler Helle Jakobsen.

Siden beslutningen om at lukke minkerhvervet blev taget, har ingen avler endnu set skyggen af en krone i erstatning. Og det kan meget vel tage mange år, inden det sker. 

"Vi vil bare gerne have lov til at komme videre med vores liv, men det kan vi ikke, før end vi har haft besøg af en fra erstatnings- og taksationskommissionen", fortæller Helle Jakobsen, der sammen med sin mand havde en minkfarm ved Hedensted.

Eller det har hun sådan set stadig, men nu er den tom.

Og pengene lader vente på sig. For mens udbetaling af pengene for aflivning- og rengøring af minkfarmene hurtigt blev sat i gang, er procedurerne for udbetaling af selve erstatningen langt fra på plads. 

Derfor går ugerne for Helle Jacobsens bl.a. med at skrive timer op, så der er styr på, hvor meget tid der går med at vedligeholde bygningerne på farmen. Sådan er det på cirka 1.000 tomme farme rundt omkring i landet, og sådan vil det fortsæt være nogle år endnu. 

"Det er så meningsløst. Vi skal gå og vedligeholde bygninger, som skal rives ned. Og det skal skatteyderne betale for. Hvorfor?", siger Helle Jacobsen til Sagro, der i weekenden havde samlet omkring 200 tidligere minkavlere. 

Tilbud om hjælp forsvandt

Uden for Herning Kongrescenter, hvor mødet blev holdt, står en bænk, og på den havde fem forskellige minkavlere sat sig.

"Vi har brug for psykologhjælp. Men det kan vi ikke få længere. Vi fik tilbuddet, da beslutningen om at slå alle mink ned var taget. Men der havde vi jo travlt med netop at slå besætningerne ned. Vi løb rundt, og da vi så endelig var færdige, var tilbuddet om hjælp væk. Hvad ligner det?", spørger Bent Christensen.

"Det nok derfor, vi sidder her, og det er derfor, vi mødes så tit. Men det er svært at få nogen i tale. Anderledes nemt var det, dengang det gik løs sidste år. Selv forsvaret ringede til mig to gange - første gang en søndag aften kl. 20".

Hos Sagro er det præcis en af grundene til, at man arrangerede minkavler-kongressen. 

 "Vi ved godt, hvordan vores minkavlere har det. Det her arrangement er blot et lille forsøg på at få flere til at se fremad. Men jeg forstår godt frustrationen. Det er ikke bare et erhverv. Det handler om familier og deres liv, så lad dette være en kraftig opfordring til regeringen om sætte tempoet op", siger direktør for Sagro Palle Høj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle