Naturfond køber stor bid af Mandø

Naturfond ville købe så meget som muligt af Mandø - det blev til 127 hektar.

Den Danske Naturfond har nu gennemført sit naturprojekt på Mandø, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Mandø er placeret midt i den danske del af Vadehavet, som er udpeget til UNESCO verdensarv, og en del af Nationalpark Vadehavet. Øen er på i alt ca. 800 hektar.

Meldingen fra fonden var fra starten, at de ville købe så meget som muligt af øen - men det er nu kun blevet til en bid af øen.

Området, hvor Den Danske Naturfond har arbejdet for at opkøbe jord, udgør i alt ca. 300 hektar, skriver fonden. Heraf er 127 hektar nu købt af fonden.

Der findes allerede 50 hektar natur, og det samlede naturareal bliver dermed på ca. 177 hektar, hvilket er cirka 50 procent af arealet.

Projektet skal beskytte trækfugle og ynglende arter som stor kobbersneppe, klyde, brushane, vibe og rødben.

Samtidig er landbrugsarealer blevet samlet, så lokale landmænd får mulighed for en bedre drift, skriver naturfonden i en pressemeddelelse.

"På trods af et stort puslespil med mange involverede er jordfordelingen gået godt. Mange mennesker, ikke mindst lodsejerne på Mandø, har taget positivt imod vores projekt. På kun lidt over et år er der indgået mange svære aftaler, der ikke alene dækker opkøb fra fondens side, men også køb og salg indbyrdes blandt lodsejerne", siger Lauritz B. Holm-Nielsen, formand for Den Danske Naturfond.

Papirarbejdet og formaliteterne omkring alle aftaler falder endeligt på plads den 1. februar 2018, hvor alt jord skifter ejer. Den samlede økonomi for Naturfonden er på ca. 12 mio. kr.

Den nyslåede borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), glæder sig over, at naturprojektet på Mandø nu bliver en realitet:

"Den første store milepæl er nu nået i arbejdet mod at styrke Mandøs fremtid til gavn for øens beboere, natur, erhvervsudvikling og bæredygtig turisme", siger han.

På tegnebrættet skal der nu også slås streger til et nyt stinet, som vil forbinde naturprojektet og de øvrige attraktioner på Mandø.

"Projektet vil styrke den bæredygtige udvikling af turisterhvervet og udvikle øens potentiale som attraktion. Formidlingen af Mandøs natur og placeringen i verdensarven Vadehavet bliver også en del af det fremtidige projekt", siger formanden for Nationalpark Vadehavet, Janne J. Liburd.

 

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle