Nedrivning af minkfarme et skridt nærmere

Bygningsstyrelsen har fundet de tre miljørådgivere til nedrivningerne.

Inden landets mange minkfarme skal nedrives, skal der foretages en lovpligtig miljøkortlægning af produktionsanlæggene.

Bygningsstyrelsen har nu fundet de tre virksomheder, som skal stå for miljørådgivningen og -kortlægningen.

Da minkfarmene er spredt over det meste af Danmark, er rammeaftalen om miljørådgivning opdelt i tre delaftaler med én miljørådgiver på hver rammeaftale.

Rambøll har vundet delaftale 1, der omfatter Nordjylland. Dansk Miljørådgivning foretager rådgivningen i Region Midtjylland, mens Niras har vundet den sidste aftale, som omfatter regionerne Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden.

- Vi har modtaget syv tilbud af høj kvalitet og er blevet mødt af en stor interesse og indlevelse for den helt særlige opgave, som nedrivningen af minkerhvervets produktionsanlæg repræsenterer. De tre vindende miljørådgivere har udmærket sig ved at have tilbudt stærke organisationer med højt kvalificerede medarbejdere. De har udvist stor forståelse for opgavens kompleksitet og helt særlige vilkår, siger kontorchef i Bygningsstyrelsen Anette Knudsen Jensen i en pressemeddelelse.

Det er endnu ikke afgjort, hvilke virksomheder der skal nedrive de mange minkfarme. Ni nedrivningsvirksomheder blev prækvalificeret i januar.

Nedrivningerne omfatter blandt andet miljøsanering af forurenede bygningsdele, nedrivning af samtlige bygninger, fundamenter, tanke, installationer og belægninger. 

Minkavlere kan selv nedrive

Fødevareminister Jacob Jensen (V) præsenterede i april efter flere udsættelser den model, der skal sikre hurtigere udbetaling af erstatninger til minkavlere. 

Modellen består af otte tiltag. 

Et af de centrale tiltag er et såkaldt fast-track-ordning, der består af en ny forenklet erstatningsmodel, som giver minkavlere mulighed for at få udbetalt deres endelige erstatninger hurtigere. 

Der er desuden åbnet for, at tidligere minkavlere kan bistå med nedrivningsarbejdet af de mange tomme minkfarme.

Bygningsstyrelsen er dog ikke klar med nye estimater for, hvornår selve nedrivningerne – og dermed det endelige punktum for minkavlerne – ventes afsluttet. 

Styrelsen har tidligere i et skriftligt svar til LandbrugsAvisen oplyst, at det "ikke muligt at vurdere, i hvilket omfang tiltaget har betydning for nedrivningskapaciteten."

Dermed er der stadig lagt op til, at det endelig punktum først vil ske i løbet af 2028.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle