Arla køber 1,7 mia. kg mælk på kontrakt

Selv om andelshaverne øgede produktionen med 800 mio. kg mælk, shoppede mejeriet hos andre mælkeproducenter 1,7 mia. kg mælk i 2015.

Nok øgede andelshaverne i Arla produktionen med 800 mio. kg mælk, så mejeriselskabet fik i alt 12,5 mia. kg andelshavermælk i 2015.

Men dertil købte Arla 1,729 mia. kg fra kontraktleverandører, så den samlede mælkepulje i alt blev på 14,192 mia. kg.

Samlet set fylder kontraktmælken mindre af Arlas forretning, idet den indkøbte mængde faldt med 5,6 procent i 2015 i forhold til 2014.

Hvordan det harmonerer at købe mælk blandt ikke-andelshavere, når mælkeprisen er presset, og mælkemængderne i Europa er for høje, er der en forklaring på, mener adm. direktør Peder Tuborgh.

»En del af kontraktmælken har vi behov for, fordi den ligger i områder, hvor vi ikke har nok ejermælk til vores produktion,« siger han - men erkender så, at Arlas mål for 2015 var at minimere mængden af kontraktmælk.

»Der er kontrakter, og vi kan ikke bare opsige dem. Men det er en tendens i hele Europa, at især andelsselskaber beskytter andelshavernes mælk. Det betyder, at flere landmænd, især i England, oplever, at de ikke har et sted at levere mælk til. Det er den værste situation som mælkeproducent overhovedet,« siger han.

Netop i England har Arla sat sin mælkepris for en række kontraktleverandører helt ned på 1,6 kr. per kg fra marts.

»Kvoterne på såkaldt C-mælk er set helt ned til 10 eurocent (74,5 øre per kg) i Frankrig,« tilføjer Peder Tuborgh.

Ser man i forhold til Arlas indtag af kontraktmælk i 2013 på 3,2 mia. kg mælk, er mængden næsten halveret. Det skyldes dog især, at en del britiske mælkeproducenter har skiftet kontrakten til et andelsbevis.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle