Landmænd får regningen for giftfri frokost til rovfugle

Rottegifte må ikke længere udlægges forebyggende, da det kan øge risikoen for resistens og spredning af giftstoffer i naturen. Det vil medføre større omkostninger til bekæmpelse i landbruget, påpeger skadedyrsbekæmper.

Miljøstyrelsen har netop gennemgået godkendelsen af alle rottegifte og skrevet på etiketterne, at giften først må bruges, når der er konstateret angreb.

Dermed gør de op med den hidtidige praksis på området, hvor skadedyrsbekæmpere har måttet udlægge rottegift forebyggende.

Skærpelsen af anvendelsen af rottegifte sker ifølge funktionsleder i Miljøstyrelsen Charlotta Wallensten, fordi Miljøstyrelsen ønsker af forebygge udviklingen af resistens og for at mindske spredning af giftstoffer i naturen.

»Vi er i gang med at drøfte med erhvervet, hvad det betyder, at man ikke må lægge gift ud forebyggende. Nogle er nervøse for, at man kommer for sent i gang med at behandle. Men vi siger, at man må lægge gift ud, så snart man ser spor af rotter, og man kan lægge indikatorblokke ud og se, hvornår de kommer,« siger hun. Hun mener sagtens, at man kan forebygge rotter uden gift. Det handler blandt andet om at gennemgå bygningerne, så rotterne ikke kan komme ind.

Ekstra omkostninger på vej

Hos brancheforeningen for skadedyrsbekæmpere ser man både fordele og ulemper ved skærpelsen af rottegiftenes anvendelse.

»Det vil medføre ekstra omkostninger for kommunerne og for et erhverv som landbruget, da det vil være nødvendigt at besøge ejendommene oftere end hidtil for at klarlægge omfanget af eventuelle rotteproblemer,« siger Morten Helholm, medlem af bestyrelsen for brancheforeningen BS.

Han mener, at ændringen vil betyde, at skadedyrsbekæmperne skifter rolle fra at være bekæmpere til rådgivere.

»Vi skal i højere grad gennemgå ejendommene med henblik på at sikre imod rotteangreb. Et landbrug skal være en uantagelig fæstning, og derfor forpligter ændringerne også landmændene til at være mere aktive med skadedyrsbekæmpelse,« mener han.

Brancheforeningen er i dialog med Naturstyrelsen for at sikre de videst mulige rammer for en effektiv skadedyrsbekæmpelse.

»Den gamle ordning med forebyggende udlægning af gift var måske blevet en sovepude for flere. Men man skal ikke fratage os mulighederne for at udføre en effektiv bekæmpelse,« slår han fast.

Faktaboks

Ny deklaration

  • Antikoagulante midler må først bruges, når der konstateres angreb af rotter.
  • Der må ikke længere udlægges forebyggende rottegift.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle