Økologi er oplagt hos hver femte mælkeproducent

Staldforhold, fodring og arrondering taler for økologisk drift hos 15 til 20 procent af landets mælkeproducenter.

Økologisk mælk fylder tankene hos op mod 450 danske mælkeproducenter. Men der er basis for minimum 600 producenter af økologisk mælk svarende til hver femte danske mælkeproducent.

Det vurderer Erik Andersen, chef for kvæg og økonomi i ØkologiRådgivning Danmark.

Han glæder sig over den store interesse for de omlægningstjek, som kan belyse konsekvenserne af at lægge om til økologi, men peger samtidig på, at alt for mange konventionelle mælkeproducenter ikke ved, at de har mulighed for at omlægge deres bedrift.

»De to typiske tilgange til interessen er en bedre økonomi eller en søgen efter at slippe ud af det hamsterhjul, som nogen betegner den konventionelle produktion. De er trætte af at skulle producere mere og mere for stadigt mindre,« forklarer Erik Andersen.

At økologi er oplagt i mælkeproduktionen skyldes primært, at de fleste dyrker et stort areal med grovfoder i forvejen og har dyrene i løsdriftsstalde, som kan opfylde de økologiske regler.

»Den typiske ændring i marken er, at majsarealet skal neddrosles til fordel for langt mere kløvergræs. I stalden kan det dreje sig om, at bunden i sengebåsene skal opgraderes,« påpeger Erik Andersen.

Beregner nulpunkt på tillæg

Trods de åbenlyse muligheder i at omlægge til økologi er det især usikkerheden om størrelsen på de økologiske tillæg, som holder de konventionelle landmænd tilbage.

»Jeg har beskæftiget mig med økologi siden 1996, og økologien er aldrig gået tilbage. Den var status quo i en periode, men intet peger på en tilbagegang,« siger Erik Andersen.

For at imødekomme de skeptiske mælkeproducenter er følsomhedsberegninger af økonomien en central del af et omlægningstjek.

»Vi beregner nulpunktet for det økologiske tillæg på mælken, så landmanden kan se, hvor lavt et tillæg han kan acceptere og stadig tjene penge. Beregningerne viser et stort spænd lige fra 60 øre op til det aktuelle tillæg på 122 øre pr. kg,« siger Jens Kock Hansen, driftsøkonomirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Han peger på, at en forsinket udbetaling af omlægningstilskuddet kan presse likviditeten, men omvendt betaler Arla økologisk pris for mælken allerede når besætningen påbegyndes omlægning, selvom mælken først kan sælges som økologisk seks måneder seneere. Tidligere fik man først økologisk pris, når mælken kunne sælges som økologisk.

Tilskud giver muligheder

Foruden usikkerheden om økonomien er det især afgræsningspligten, som afholder konventionelle fra at lægge om. Ligger stalden forkert i forhold til arealerne, kan afgræsningen synes svær at praktisere. Erik Andersen peger dog på, at det er muligt at søge tilskud til etablering af blandt andet drivveje og tunneller, som kan give adgang til flere arealer til afgræsning.

»Drejer det sig om, at en tunnel under vejen kan løse udfordringen med afgræsningen, er det værd at regne på, om tilskuddet på 40 procent af investeringen kan gøre projektet muligt at realisere,« mener han.

Faktaboks

Stigende afregningspriser

  • Arla mere end fordoblede tillægget for økologisk mælk i løbet af 2015 ved at øge tillægget fra 55 til 122 øre pr. kg mælk.
  • I samme periode hævede Friland A/S tillægget for økologisk oksekød og udbetaler aktuelt mellem 6 og 12 kroner ekstra pr. kg fra kvalitetsgodkendte kvier, stude og køer.
  • Ifølge Seges, Kvæg, forventes en økologisk mælkeproducent med 100 til 200 køer at opnå et driftsresultat på 700.000 kroner i 2016

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle