Partiernes ønsker til naturpakken

Regeringen har afsat 89 mio. kr. til naturpakken.

Blå blok har for længst meldt ud, at en af hovedingredienserne i den varslede naturpakke bliver 25.000 hektar urørt skov til at bidrage til natur og biodiversitet. Når det er sagt, står forhandling af naturpakken for døren, og partierne står også klar med ønskesedler til regeringen.

Det skal være nemmere for landmænd at pleje natur. Sådan lyder et ønske fra Enhedslistens miljøordfører, Maria Gjerding. Hun mener, at det vigtigste er at fremme naturværdi og biodiversitet men peger på, at mange rigide regler gør det svært. Samtidig kan regler om krydsoverensstemmelse skræmme landmænd fra at drive naturpleje, fordi der er for meget på spil, hvis der sker en fejl.

Også Liberal Alliance peger på de rigide regler, der skal gøres op med.

»Der findes mange små stykker jord, der sættes under plov, selv om det måske ikke kan betale sig, fordi landmændene frygter, de bliver § 3-arealer, så de mister grundbetalingen,« siger miljøordfører Carsten Bach.

Generelt ser han gerne mere pleje af eksisterende natur, så puljen til naturpleje må øges.

Hos Alternativet ser man gerne større naturarealer. Miljøordfører Christian Poll peger derfor på, at statens arealer bør være 100 procent vild natur, og gennem jordfordeling med private lodsejere skal der sikres større sammenhæng.

Ida Auken, radikal miljøordfører, vil gerne genoplive det grønne danmarkskort.

»Vi skal tænke tingene sammen og invitere erhvervet ind i samarbejdet, men det er små penge, der er, når der på forhånd er fjernet så meget til skov,« siger hun.

Simon Kollerup fra Socialdemokraterne henviser til gengæld til den Naturplan Danmark, som de fremlagde, da de var i regering, men som nu er skrottet.

»Jeg er bekymret for, om de overhovedet går efter et bredt forlig,« siger han, mens Carsten Bach peger på, at alle i blå blok allerede har fået lov at afgive ønsker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle