Nordjysk pelsdyrformand om corona-smitte i mink: "Vi er rystede"

Stemningen er trykket og de nordjyske avlere er først ved at komme sig over chokket over at nu to minkfarme er kommet i søgelyset for corona, fortæller formand for Nordjyllands pelsdyravlerforening.

"Det kommer som et stort chok, at en god kollega bliver ramt af det her, og det er klart, at vi er rystede".

Sådan siger avler og formand for Nordjyllands pelsdyravlerforening, John Elling, om sin kollega hvis farm i Sindal i Nordjylland i sidste weekend blev undersøgt for corona og fundet positiv. Derfor er i alt 11.000 mink, inklusiv de 1.800 tæver blevet slået ned.

"Det er jo også det følelsesmæssige, det rammer. Han har haft den her besætning i rigtig mange år, og har opbygget et godt avlsmateriale, der bliver ødelagt af sådan en nedpelsning. Rent følelsesmæssigt er det rigtig hårdt - også at aflive dyr, man ikke kan se fejler noget", siger John Elling, der har snakket med ejeren af minkfarmen, der ikke har ønsket selv at udtale sig, men fortæller at man ikke kunne se, at dyrene havde det skidt og at der ingen symptomer var. 

Og nu er endnu en lidt mindre minkfarm i Frederikhavn ved at blive undersøgt for smitte, og det hjælper ikke ligefrem på stemningen i Nordjylland.

"Stemningen er selvfølgelig trykket. Vi er trykket nok i forvejen på grund af den økonomiske situation i vores branche, så med det her oven i, så er det svært at holde humøret oppe, og det begynder at præge os lidt", siger den nordjyske formand.

"Man siger, at en ulykke sjældent kommer alene, men vi er presset i forvejen og uvisheden begynder at banke på".

Frygt for spredning

At de to minkfarme er kommet i corona-søgelyset forhindrer dog heldigvis ikke avlernes arbejde med hvalpene, der er omkring 6-7 uger i øjeblikket. 

Det ligger dog i baghovedet og rumsterer.

"Det er jo klart, at det her er et wake-up call, når vi troede at corona var ved at være væk i Nordjylland, og det så lige pludselig rammer ned midt i Sindal og vi er det værst ramt område i hele Danmark. Det får da en til at tænke yderligere på smittebeskyttelse og lige strege retningslinjerne lidt mere op", fortæller formanden.

Frygter I at det spreder sig?

"Det kan vi ikke sige noget som helst om endnu, vi ved jo pt. kun, at den ene farm var smittet og at de dyr nu er slået ned. Den anden farm er kun ved at blive testet. Men det er klart, at vi frygter det. Når avlerne ikke har kunne se sygdomstegn i besætningerne og ikke vidst, at der var noget galt, det gør at man frygter at der kunne ske et eller andet".

Smitten kommer fra plejehjem

Formanden kan dog afkræfte, at det er minkene, der har spredt smitten. Der er ikke blevet flyttet mink mellem de to besætninger, der ligger omkring , fortæller han.

Smitte-relationen kommer i stedet fra et udbrud på det lokale plejecenter i Sindal, hvor konerne til de to avlere begge arbejder. 

"De to ejeres koner arbejder begge på plejecenteret, og begge familier og børn er smittet", siger John Elling. 

Fødevarestyrelsen bekræfter også, at det er den samme virus, som er fundet i minkene og blandt beboere og personale på plejecenteret.

Sindal ligger i Hjørring Kommune, der de sidste dage er kommet i medierne på grund af kommunens høje smittetryk. Blandt andet har over 24 personer fra plejecenteret - både personale og beboere - været smittet med corona, ligesom et par skoleklasser og en lærer er sendt hjem.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle